Планът „Юнкер“ не може да замести европейските фондове

Актуалната цел е усвояване на над 92% от евросредствата до края на 2015 г.

Планът „Юнкер“ не може да замести европейските фондове

Снимка: Стоян Йотов

160 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Има предвиден ресурс за покриване на финансови корекции, макар че не очаквам подобна експлозия, каквато имаше през 2014 г. Когато се говори за хиляди проекти е нормално да се намерят 1 или 2 нарушения, но се надявам да не бъдат в такива размери като миналата година. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, предаде БГНЕС.

Дончев изнесе актуална справка от специализирания сайт eufunds.bg за плащанията по оперативните програми. За вътрешни плащания реално изплатените суми са 6,6 млрд. евро, което е почти 83% от цялата финансова рамка. Това, което има да се плати като вътрешни плащания до края на 2015 г. са 1,4 млрд. евро.

Сумите, които трябва да се сертифицират са малко по-големи, каза вицепремиерът, уточнявайки, че съсредоточаването е във втората половина на годината. Дано всичко да е наред, за да може да платим по-голяма част от парите. Това, което е платено до края на 2015 г., това са ни плащанията за този програмен период, всички останали суми се отписват, уточни Дончев. "За мен всяко постижение над 92% би било успех", каза още той.

Вицепремиерът заяви в отговор на депутатски въпрос, че планът "Юнкер" не може да замести европейските фондове и обясни каква е причината за това. Изначалната логика е с европейски пари да бъде финансирано това, което няма как да бъде финансирано по друг начин – банков кредит например. Логиката на плана е друга – финансират се проекти, които носят бъдещи икономически приходи и при които разликата между това да бъдат финансирани на свободния пазар е много малка.

Томислав Дончев посочи, че при обсъждането на новия Закон за обществените поръчки към момента са получени 670 становища и предложения за редакция. Той заяви, че е необходимо още малко време, за да може всички тези предложения да бъдат прегледани.

По време на обсъждането стана ясно, че текстът на закона за еврофондовете е готов. Вицепремиерът обеща, че законопроектът е придружен с детайлна предварителна оценка на въздействието. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg