Планът Юнкер – възможност за частния бизнес

Фирмите ще могат директно да кандидатстват за финансиране, без намесата на държавата

Планът Юнкер – възможност за частния бизнес

Снимка: БГНЕС

3743 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Трябва да се концентрираме върху насърчаването на инвестициите, за да си осигурим едно по-добро икономическо бъдеще. Ключова роля в това начинание има частният бизнес. Нужни са свежи средства за реалната икономика.“ Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен на конференция за инвестионния план „Юнкер“ и влиянието му върху европейската икономика.

Тя бе част от обиколката на комисаря за представяне на най-актуалната инициатива на ЕК. Събитието събра представители на различни социални групи – бизнесмени, инвеститори, министри, депутати, дипломати и журналисти, предаде репортер на Economic.bg.

Катайнен разкри важната роля на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще се съсредоточи основно върху финансирането на частни проекти, а публичните ще отстъпят на заден план. Идеята на фонда е да подобри ликвидността на икономиките.

Основна роля в новия план играят инвеститорите и работещите по проекти, чието сътрудничество трябва да осигури непрекъснат поток от проекти, финансирани както от ЕФСИ, така и от частни инвеститори.  

Предвижда се директна комуникация между ЕФСИ и бенефициентите, чиито проекти ще бъдат оценявани директно от фонда, без намесата на националните или други европейски институции. Идеята е да се намали до минимум административната тежест и да се създаде подходящ климат за инвестиции в средносрочен и дългосрочен план.   

Комисарят наблегна на инициативата за задълбочаване и разширяване на вътрешния пазар на услуги, стоки и капитали. Той обяви необходимостта от хармонизиране на регулациите в отделните държави, изграждане на единен европейски дигитален пазар и подобряването на енергийните връзки между държавите, което да доведе до диверсификация и по-голяма независимост при доставките.

Обявените мерки ще се съредоточат върху високо рискови проекти и ще стимулират малките и средни предприятия, които са водещ фактор както в националните, така и в европейската икономика. Катайнен наблегна на ролята на образованието, предприемачеството, прозрачността в управлението и борбата с корупцията като ключови приоритети в икономиката на ЕС.

Комисарят изтъкна незабавния ефект на взетите мерки. „Ако сте предприемач и имате добри идеи, свържете се с ЕИБ още днес, още сега и тя ще ви помогне да ги реализирате“, поясни той. 

Вицепремиерът Меглена Кунева обърна внимание на хармонизацията на законодателството, единния подход и ролята на модерното образование в името на развитието. Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи накратко Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ като ключов инструмент за интелигентен икономически растеж и изтъкна приликите й с плана Юнкер.

Министър Томислав Дончев коментира ефекта от похарчените средства и ролята им за активизирането на частния сектор. Според него трябва да се съсредоточим върху постигнатите резултати. Дончев изрази оптимизъм относно бъдещо възходящо икономическо развитие на българската и европейската икономика. 

Според модератора на събитието Георги Ганев, европейските пари ще се превърнат в лост за частните инвестиции. Предприемачите ще имат възможност да участват в инициативи, които в досегашната обстановка им е било трудно да финансират. Той отбеляза значението на директната връзка между фирмите и инвеститорите.

На събитието бяха отличени студенти от различни университети, участвали в конкурс, чиято тема е свързана с възможностите, които предоставя новият инвестиционен план за България и Европа. Те бяха наградени лично от Юрки Катайнен с грамоти и пътуване до Брюксел за посещение на европейските институции.  

Подкрепи Economic.bg