Плевнелиев: 2015-а да бъде година на реформи

Президентът отчете изминалите три години от мандата си

Плевнелиев: 2015-а да бъде година на реформи

Искам да окуража правителството и парламента да предприемат без забавяне необходимите реформи, каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция с вицепрезидента Маргарита Попова по повод три години от встъпването им в длъжност.

Плевнелиев заяви, че имаме шанса да придвижим напред важни за обществото реформи като за работеща и справедлива съдебна система, в здравеопазването, енергетиката, образованието, административна, водна, пенсионна, в сектор "Сигурност".

Президентът определи 2013 г. като година на гражданската енергия, 2014 г. - на извънредна нестабилност и заяви, че ще работи за това 2015 г. да бъде година на реформи.

Плевнелиев се надява, че кризата на тежко политическо противопоставяне е останала в миналото. Според него първите симптоми за това вече са налице. Той даде висока оценка на новата политическа култура на преговори и съставяне на коалиции, която наблюдаваме след провеждането на последните парламентарни избори през октомври.

"Трябва да покажем, че България е узряла за работещи коалиции", каза Плевнелиев.

Той констатира, че страната ни разпредели и без това малкия ресурс, с който тя разполага, неправилно. Това се дължи на факта, че има много нереформирани сектори. По тази причина държавният глава обеща да "окуражи правителството и парламента да проведат необходимите реформи". Сред реформите, които не търпят отлагане Плевнелиев посочи здравеопазване, образование, енергетика.

начителна част от своето слово президентът посвети на външната политика и по-конкретно на политиката спрямо Русия. Росен Плевнелиев категорично се противопоставя на политиката на Москва. Според него България не трябва да седи в ъгъла в решителен момент и да играе ролята на нечий "троянски кон". Той смята, че с интервютата си пред чужди издания, в които остро критикува Русия, е спомогнал за изграждането на единната позиция на Европейския съюз по Украйна.

Плевнелиев раздели историята на Европа преди и след Крим. "България днес е част от свободния свят", добави той.

Президентът постави акцент върху превъоръжаването на България.

"Искам България да не бъде пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред ВС е тяхното системно недофинансиране. Тази тенденция трябва да бъде прекратена", каза Плевнелиев.

Коментари: 0