Плевнелиев: Имам силите и опита да съставя служебен кабинет

Според него обаче не е нужно да се стига до този вариант и може да се избегне парламентарна криза

Плевнелиев: Имам силите и опита да съставя служебен кабинет
Имам и силите, и опита, и знанието. Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпроса дали е готов да сформира служебен кабинет, ако се стигне до оставката на сегашния. Ако това се случи, Плевнелиев ще бъде първият българки президент, в чийто мандат са свормирани три служебни кабинета.

Той обаче побърза да уточни, че не е задължително да се стига до този вариант, тъй като конституцията дава право да се състави нов кабинет в рамките на насоящото Народно събрание.

"Ако България в следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще правя следните много ясни неща. Първо, ще спазвам Конституцията. Ако се стигне до оставка, това още не означава парламентарна криза. В режим на консултации може да се намери начин политическа криза да не се превърне в парламентарна", каза Плевнелиев.

Той призова политиците да си направят анализ какви сигнали са им изпратили гражданите, включително с референдума миналата седмица.

"Трябва масовото участие на гражданите в референдума да доведе то резултати. За това ни трябва работещо НС", каза още Плевнелиев.

Той каза, че още тази вечер ще поздрави новоизбрания президент и утре ще го покани в президентството, за да му разкаже за текущите задачи.

Коментари: 0