Плевнелиев: Схемата за заплатите на работниците всъщност е „60/70“

Според бившия президент сегашната икономическа криза ще надмине мащабите на Голямата депресия

Плевнелиев: Схемата за заплатите на работниците всъщност е „60/70“

Снимка: Economic.bg/ Архив

5486 ~ 2 мин. четене
Решението „60/40“ за заплатите на работниците от затворените или свили дейност заради коронавируса компании не може да бъде наричано така. Елементарната сметка показва, че докато държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на служителите, то работодателите трябва да се ангажират със 70%. Това е така, тъй като извън заплатите има още 30% за осигурителни разходи. Това обясни пред Българското национално радио бившият президент (2012-2017) и председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев. 

„Много държави поеха тези разходи (за осигуровките), за съжаление в нашата страна не се случи това. Собствениците на компании ще трябва да добавят едни 30% отгоре във време, в което икономическата активност е спряла“, обясни той.

Според него тази мярка (държавата да поеме част от заплатите на служителите от засегнатите сектори) все пак ще даде някакъв резултат, но не и в мащаба, на който управляващите се надяват.

Плевнелиев обясни, че вижда модел за излизане на страната от икономическата криза, наречен „България на две скорости". Първата скорост ще се отнася за рисковите групи хора (най-вече възрастните), спрямо които специалните мерки трябва да продължат да важат дълго време. Втората група са младите, които вече са преболедували COVID-19 – те трябва вече да се връщат на пазара на труда и да работят.

По думите на бившия държавен глава именно по такъв начин Германия и Южна Корея се стремят да минимизират икономическите си щети и въпросният план вече е представен на българското правителството и на Министерството на здравеопазването.

Според него мерките, които правителството предлага в извънредната ситуация, са само начални и палитрата им ще се разширява според развитието на кризата. Той прогнозира, че поне още три месеца България ще бъде в първата фаза на кризата. По думите на Плевнелиев икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия от 30-те години на 20-и век.

Председателят на автомобилния клъстер също така заяви, че България е пропуснала да вземе стратегически мерки, които биха помогнали на икономиката на страната и посочи за пример отложеното влизане на България в чакалнята на еврозоната. По думите му много български политици от опозицията, включително и сегашният президент Румен Радев, носят вина за това.
Подкрепи Economic.bg