Площите с рапица в България са се увеличили близо 15 пъти

Продукцията се изнася предимно в Германия

Площите с рапица в България са се увеличили близо 15 пъти

За последните десет години се отчита силно развитие на производството на рапица в България, като площите са се увеличи от 15 хил. ха на близо 200 хил. ха. Продукцията се изнася предимно в Германия. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на среща с представители на Комисията по прехрана и земеделие при Германския Бундестаг, която се проведе в МЗХГ.

Сред темите на разговора с немската делегация са били състоянието на състоянието на аграрния отрасъл у нас и общите усилия за добро и балансирано земеделие в Европейския съюз (ЕС), съобщават от земеделското министерство.

Зам.-министър Димитров посочи, че обществото има нови изисквания спрямо хуманното отношение към животните. По думите му през следващите две години ще се работи активно в тази посока. „Българското земеделие е експортно ориентирано и външнотърговското салдо е положително. У нас се произвежда почти четири пъти повече зърно отколкото се потребява и близо 70% от износа е предназначен предимно за страните от ЕС“, обясни още той.

По време на срещата д-р Димитров разясни на немските си колеги състоянието на животновъдството в страната ни. „През последните десет години се наблюдава трансформация от млечно към месодайно говедовъдство. Овцевъдството също е традиционен сектор, като в България се отглеждат около 1.5 млн. овце“, посочи заместник-министърът. Той обобщи, че и другите сектори като птицевъдство, свиневъдство и биволовъдство бележат ръст. Бяха обсъдени и негативните последствия от болестите заразен нодуларен дерматит и птичи грип.

От своя страна, Фридрих Остендорф, заместник председател на Комисията по прехрана и земеделие, отбеляза, че в новоприсъединилите се държави в ЕС се наблюдават сходни проблеми в областта на безопасността на храните. В тази връзка той очаква с интерес дебатите за новата Обща селскостопанска политика след 2020 г.

Коментари: 0