Пловдив е все по-предпочитана дестинация за аутсорсинг индустрията

Очаква се в следващите три години в града да бъдат разкрити 5 хиляди нови работни места, казва Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие и продажби\" на „Галакси Инвестмънт Груп

Пловдив е все по-предпочитана дестинация за аутсорсинг индустрията

Снимка: Личен архив

Пловдив е все по-предпочитана дестинация за международните компании, които откриват нови работни места в IT и аутсорсинг индустрията. Над 3 хиляди души са заети в сектора в момента, като се очаква в следващите три години в града да бъдат разкрити 5 хиляди нови работни места". Това казва в интервю за в. "Труд" Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие и продажби" на „Галакси Инвестмънт Груп.

Според него основните предпоставки за това са високо развитата образователна система с над 40 хиляди студенти, богата история и разнообразна многоезична среда в града. "София стана твърде тясна за нуждите на аутсорсинг индустрията. От опита на други европейски страни знаем, че най-привлекателни центрове са не столиците, а големите градове, където няма конкуренция от финансовия сектор и държавната администрация", казва Бояджиев.

И допълва: "Бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено, с подкрепата на местната власт и академичната общност, започва да се развива с ускорени темпове в тази насока".

По думите му един от основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите в България като цяло, е недостатъкът на офис площи, които да отговарят на техните изисквания. "Тепърва се съживява секторът на бизнес имотите, като новото е, че инвеститорите ще са по-внимателни, а проектите ще бъдат ясно таргетирани към конкретен тип наематели. Идентичен проблем има и в Пловдив. IT и аутсорсинг фирмите се затрудняват с намирането на подходящи офис пространства. За да отговорим на засиленото търсене на офис площи от този сектор, ние ще стартираме строителството на „Офис Парк Пловдив,,. Това ще бъде единствената сграда клас А, която реално ще запълни липсата на качествени офис имоти в града. Пловдив предлага конкурентни наемни нива на офис площите с 30 до 50% по-евтини от офисите в София", казва още Бояджиев.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Коментари: 0