Пловдив пак изпреварва София по строителство на нови жилища

Издадените разрешителни за строеж отбелязват двуцифрен спад през второто тримесечие

Пловдив пак изпреварва София по строителство на нови жилища

Снимка: Economic.bg/Архив

964 ~ 1 мин. четене

Пловдив продължава да изпреварва София по отношение на строителната активност, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ). През второто тримесечие на 2020 г. в града под тепетата са издадени 244 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, веднага след това е столицата с 210, а на трета позиция е Варна със 145.

Най-голям брой строежи на нови сгради са започнали в област Пловдив – 178 жилищни, 5 административни и 62 други. Следва Варна, съответно с 120 жилищни и 8 административни сгради и 129 жилищни и 4 административни в столицата.

Общо издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през второто тримесечие на годината са 1362. Спрямо предходните три месеца е отчетено увеличение от 0.8% на новоиздадените разрешителни, но за сметка на това жилищата в самите сгради намаляват с 6.2%. В сравнение с година по-рано обаче е отчетено намаление от 14.4% на новоиздадените разрешителни за строеж на жилищни сгради.

Намалението до голяма степен може да се обясни с коронавируса и стопирането на част от икономиката в страната. Важно е да се отбележи обаче, че сектор „Строителство“ беше един от малкото, на които им беше разрешено да продължи да работи при спазване на епидемиологичните мерки.

Значително намаление на годишна база има освен при новоиздадените разрешителни за строеж и при започнатите нови жилища. През второто тримесечие на 2020 г. е започнал строежът на 979 жилищни сгради с 4 766 жилища в тях и с 622 361 кв. м. обща застроена площ. В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. започнатите нови жилищни сгради са по-малко с 18.6%, жилищата в тях с 15.6%, а разгънатата им застроена площ – с 14.2%.

Намаление има и при започнатите строежи на административни сгради. През второто тримесечие на тази година са започнати 21 административни сгради/офиси, което е с 12.5% по-малко в сравнение с година по-рано.

Подкрепи Economic.bg