По-високите данъци ще решат проблема с пустеещите жилища

Ново строителство в столицата под 800 евро на кв./м вече няма, казва експертът

Димитър Савов, Национална асоциация на строителните предприемачи:

По-високите данъци ще решат проблема с пустеещите жилища
10358 ~ 4 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Димитър Савов е изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и част от Националната асоциация на строителните предприемачи. С него разговаряхме за пазара на жилищни имоти в София и ще има ли успокояване на цените, за сградите с т.нар. "тъмни прозорци" и за това каква трябва да бъде жилищната ни стратегия. 

- Наскоро от Национална асоциация на строителните предприемачи излязохте с предложение да се увеличи данъкът за второ, което би имало голямо отражение върху т.нар. имоти с „тъмни прозорци”. Изчислявали ли сте колко трябва да се повиши тази ставка?

- Не сме смятали конкретно увеличение, но това е работещ механизъм и трябва добре да сме сметне колко е данъчната тежест в момента и колко е поносимо, защото една данъчна система, за да е работеща трябва да не е прекомерна, защото стане ли такава, тя започва да се избягва. Плоският данък в България го показва, в момента, в който го намалиха на 10%, се увеличи събираемостта.

- Според вас, ако се приеме такова увеличение ще има ли ефект на пазара и ще започнат ли хората да продават жилищата, които не използват?

- В момента данъкът на един двустаен апартамент в София е около 150 лв. на година, което е нищо. В момента, в който стане 1000 лв. - това вече е съществена сума и не можеш да си позволиш да го плащаш и просто да стои празен, като следва да започнеш да го даваш под наем, за да покриваш разходите си. Ваканционните имоти на чужденците са много ярък пример. За тях това е втори дом и те го дават в България под наем, когато не го ползват, за да си избият таксата за обслужване, защото в затворените комплекси тя е много висока. И те не го правят за някаква доходност, но си покриват данъка и таксата и знаят, че им е безплатно да дойдат един път годишно за месец в България. Но когато тук поддръжката на входа ти е 5 лв. на месец и данъкът ти е още 10 лв., нямаш никакъв стимул.

- Предлагали ли сте такава мярка или предстои ли да я предложите?

Ние ще разработим промени, но не можем да насмогнем на всички неща и все още никой не ни е потърсил за становище, но ние ще го инициираме сами.

- Какво друго трябва да се промени основно в жилищната стратегия?

- Трябва детайлен анализ на жилищата стратегия. Тя не може да се съставя само от едно министерство, тъй като засяга много различни браншове. Например, имотните агенции имат страшно много информация за пазара на жилища, трябва мнение и на Министерство на финансите, на образованието и други, а не само да се представят едни цифри и да стоят едни прозорци празни.

Първо трябва наистина да се направи анализ на какво се дължат всички тези пустеещи домове. Ако погледнете София, центърът е обезлюден, защото има много празни апартаменти в този район. Има и такива квартали, в които хората не искат да живеят – няма инфраструктура, има малцинства, няма училища и хората искат да се преместят. Така че, ако държавата реши да премести хората да живеят там, тя трябва да им даде елементарни удобства. Трябва да се види какво движи хората и ние можем да помогнем, защото контактуваме всеки ден с тях.

- Как вървят в момента цените на новото строителство в София?

- Те са много различни, зависи в кой квартал. Ново строителство в столицата под 800 евро на кв./м вече няма. Средната цена на квадрат е около 1000/1200 евро, като в по-желаните квартали е по-висока.

- Пазарът леко се балансира и вече излезе от динамиката, в която беше влязъл. Очаква ли се да поевтинеят имотите в столицата?

- Това е супер, защото има малко спокойствие и за купувачи, и за предприемачи. Балансът ще продължи и не виждам сигнали за спад на цените, но доходите в България растат и всъщност големият проблем на Европа е ниската инфлация. Нормално е да има инфлация и цените да се покачват леко с 2-3%, а не с 10-15%. Това което очакваме и виждаме се случва е забавяне на темпа на сделките, те няма да стават толкова бързо. И при вторичния пазар е странно да си продадеш апартамента за една седмица, но ситуацията в София беше такава, а като купувач ти трябва време да обмислиш покупката. Трябва да има едно нормално темпо на сделките и това ще благоприятства пазара да се успокои, от което имаме нужда всички. Защото и при продавачи, и при купувачи при една такава еуфория се създава хаос. Продавачите започнаха да изтеглят апартаментите си, защото си мислят, че цените ще се покачат още и ще се „минат”, продавайки го евтино. Купувачите пък като се намали предлагането смятат, че няма жилища на пазара. Спокойствието на жилищния пазар е благоприятно за всички.

Когато говорим за ръст на цените трябва да правим разлика между развиващи се и развити райони. Ако погледнем кв. „Кръстова вада” – там ръстът на цените за последната година-две е доста по-висок отколкото в кв. „Мусагеница”. Причината е, че кв. „Кръстова вада” се преобразява, става по-хубав и е нормално все повече хора да искат да живеят там. В кв. „Мусагеница” няма какво да се промени и няма толкова много сгради.

Подкрепи Economic.bg