Почина световноизвестният физик Стивън Хокинг

Физикът страдаше през по-голямата част от живота си от амиотрофична латерална склероза

Почина световноизвестният физик Стивън Хокинг

Световноизвестният физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, предаде телевизия CNBC. Информацията бе съобщена от неговото семейство и бе потвърдена от Кеймбриджкия университет, където Хокинг преподаваше.

Децата на Хокинг - Луси, Робърт и Тим, казаха в изявление: „Ние сме дълбоко натъжени, че нашият обичан баща почина днес. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще живеят в продължение на много години. Неговата смелост и упоритост, с блясъка и хумора, вдъхновяват хората по целия свят“.

Хокинг направи няколко важни открития в областта на физиката, математиката и космологията, които го направиха известен по целия свят. Ученият е по-добре познат с работата си по черните дупки и теорията на относителността. Хокинг също така написа редица научнопопулярни книги, сред които „Кратка история на времето“.

Физикът страдаше през по-голямата част от живота си от амиотрофична латерална склероза, позната и като ALS и болестта на Лу Гериг. Болестта причинява дегенерация на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък.

ALS обикновено убива заболелите в рамките на първите няколко години, но Хокинг живя десетилетия с болестта. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Лекарите му казват, че едва ли ще доживее 30 години. Той е сред най-дълго живелите хора с това заболяване.

От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.

Неговият първи сблъсък с ALS в младостта му беше описан във филма „Теорията на всичко“ през 2014 г.

През последните месеци Хокинг предупреждаваше за опасностите от изкуствения интелект. Мината година той дори каза, че изкуственият интелект би могъл да е „най-лошото събитие в историята на цивилизацията ни“.Носител е на редица награди, ордени и медали. Той е един от най-младите членове на Английското кралско общество, Командор на ордена на Британската империя. Има и други британски кралски отличия.

Коментари: 0