Почти цяла Турция е без ток

Работим по всякакви версии, дори за терористична атака, каза премиерът Давутоглу

Почти цяла Турция е без ток
4241 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
Масивно прекъсване на електрозахранването засегна голяма част от Турция и застраши дори някои полети. В момента е прекъснато захранването в столица Анкара, в Истанбул и в други 25 големи градове на страната като Измир, Анталия и Адана, съобщи CNN. 

Причината за аварията е неясна. Турският министър-председател Ахмед Давутоглу заяви, че всички възможни версии са обект на разследване, включително и терористична атака.

Аварията блокира трамваите и метрото, доведе до невиждани задръствания и до голяма степен парализира Истанбул – най-големият турски град (и 5-ти в световен мащаб), където живеят над 14 млн. души. Домовете и офисите също са без електричество. Кореспондентът на CNN съобщава, че самият той си стои вкъщи и няма електричество.

Все още няма официален коментар от енергийното министерство на страната, както и от доставчика TEIAS.

Прекъсването на захранването е започнало около 10:36 ч. Единайсет от общо 16 радари на гражданската авиацията са в неизправност, предаде турското ръководство на въздушния контрол. Полетите от и за Анкара са преустановени.

Официалните власти не изключват кибератака

Турската столица Анкара, която се намира на 400 км от Истанбул, също е засегната. Липсата на електрозахранване е засегнала 45 от общо 81 турски провинции. Това е най-голямата авария в страната от 15 години насам, информира турската преса. Турската електропреносна компания се съмнява, че проблемът е в предавателните линии.

За момента няма информация България или Гърция да предоставят аварийно електроенергия на Турция.
Коментари: 0