Поддръжката на телефон 112 спира, но спешна помощ ще приема заявки

Министерството на здравеопазването обеща да няма сътресения до подписването на новия договор

Поддръжката на телефон 112 спира, но спешна помощ ще приема заявки
При евентуално спиране на поддръжката на спешния телефон 112, няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков на пресконференция днес. Причината е, че вече има изградена паралелна свързаност между Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спешния телефон.

Повод за пресконференцията е писмо от фирмата-изпълнител на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на спешната помощ, В него се казва, че фирмата ще пристъпи към поетапно спиране на дейностите, считано от 14 август. Договорът с въпросната фирма е изтекъл на 22 юли 2017 г., а министерството на здравеопазването е пристъпило към единствената законова процедура – обявяване на нова обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки.

Два месеца ще текат процедурите по обявената вече от здравно министерство обществена поръчка за поддръжка на информационно-комуникационната система, съобщиха от ведомството. От там се похвалиха, че стойността е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашната, а в условията е заложено фирмата – контрагент да снабди с мобилни паник-бутон и всеки от екипите на спешната помощ.

„Има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и телефон 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите“, посочи зам.-министърът. Той допълни, че във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. „Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009 г.

Най-страшното, което може да се случи, обясни още д-р Ненков, е временно адресите да бъдат писани на ръка. Това по никакъв начин не може да забави пристигането на екипите до адрес, категорични са директорите на всички центрове за спешна помощ в страната, с които Ненков се срещна по-рано днес.
Коментари: 0