Подготвяме кадри за малкия бизнес в Узбекистан

Борисов се хвали, че България ще се превърне в газоразпределителен център

Подготвяме кадри за малкия бизнес в Узбекистан

Снимка: МС

България е отлично място за инвестиране в Югоизточна Европа благодарение на стабилността, ниските разходи за стартиране на бизнес и благоприятната бизнес среда. Това изтъкна премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Узбекистан Ислам Каримов, съобщи правителствения пресцентър. 

Според министър-председателя има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес. 

В сферата на транспорта българските фирми разполагат със значителен капацитет за участие в реализацията на Програмата за развитие и модернизация на инженерно-комуникационната и пътно-транспортната инфраструктура на Узбекистан. Също така страната ни има готовност да създаде условия за подготовка в България на управленски кадри за предприятия на малкия и среден бизнес в рамките на стартиралата неотдавна програма на ЕС за устойчиво развитие в селските райони на Узбекистан.

Борисов запозна президента на Узбекистан и с концепцията за създаването на регионален газоразпределителен център на територията на страната ни. Той подчерта, че се работи усилено за реализацията на проекта „Балкан“ и гарантирането на газовите доставки в региона на Югоизточна и Централна Европа. Премиерът изрази и интерес към приоритетите на Узбекистан за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

Борисов подчерта, че за България Узбекистан е икономически партньор, с когото страната ни желае да развива дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. Според Борисов съществува голям потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, който към настоящия момент не се оползотворява в пълна степен. Министър-председателят обърна внимание на българския интерес от увеличаване на двустранния стокообмен, който за миналата година е в размер на едва 20.7 млн. щ. долара.

Борисов изтъкна още, че съвместните предприятия, които действат на територията на Узбекистан (в парфюмерийната и козметична продукция, конфекцията и производството на метални съединения) са сред уважаваните в страната.

Премиерът се надява още Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България. По думите му, това ще улесни политическите, икономическите и културните връзки между народите на двете държави, както и ще даде стимул за повече пътувания на български граждани в Узбекистан.

Коментари: 0