САЩ подкрепиха авиокомпаниите с още $2.9 млрд.

Министерството на финансите вече е отделило $25 млрд. за заплати в сектора

САЩ подкрепиха авиокомпаниите с още $2.9 млрд.

Снимка: Unsplash

476 ~ 2 мин. четене

Министерството на финансите на САЩ отпусна 2.9 млрд. долара за изплащане на финансовите възнаграждения на служителите в 54 по-малки и две основни пътнически авиокомпании, като междувременно финализира споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства за шест основни авиокомпании, пише Reuters.

Първоначално Министерството ще даде 50% от новите финансови стимули на големите авиокомпании, а останалата част от сумата ще се отпусне на няколко транша. Средствата, които американското ведомство предоставя на авиокомпаниите за изплащане на заплати вече възлизат на 25 млрд. долара.

Големите въздушните превозвачи ще трябва да върнат 30% от взетите средства под формата на заеми с ниска лихва и да дадат гаранции в размер на 10% от сумата на Министерството на финансите. Малките компании ще получат $100 млн. или по-малко, като няма да е необходимо да връщат средствата.

Министерството на финансите заяви, че е финализирало споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с Allegiant Air, American Airlines Group Inc, Delta Air Lines Inc, Southwest Airlines Co, Spirit Airlines Inc и United Airlines Holdings Inc. Като Alaska Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways Corp и SkyWest Airlines също са заявили желанието си да се включат.

Авиопревозвачите, които получават финансова подкрепа не могат да освобождават служители преди 30 септември или да променят колективните трудови споразумения, а също така трябва да се съгласят с ограничения, свързани с обратни изкупувания, възнагражденията на ръководителите на компаниите и дивидентите.

Министерството на финансите все още обмисля как да отпусне 4 млрд. долара помощ за разходи за персонал на товарните самолетни компании и 3 млрд. долара на фирми като тези за самолетен кетъринг.

Ведомството получава индивидуални искания за допълнителна помощ за още 25 млрд. долара под формата на кредити с ниски лихви отново за сектора на въздушния транспорт. United Airlines съобщи, че е кандидатствал за заем от 4.5 млрд. долара, American Airlines се нуждае от 4.75 млрд. долара, а Alaska и Horizon са посочили, че искат допълнителна ликвидност в размер на 1.1 млрд. долара всяка.

Авиацията понесе тежък удар от коронавирусната пандемия, която намали търсенето на пътувания в САЩ с 95% и принуди превозвачите по цял свят да приземят самолетите си. United Airlines очаква да намали капацитета си за превоз на пътници с 90% през юни.

Прогнозните загуби на авиокомпаниите заради COVID-19 скочиха до 314 млрд. долара, което е с 25% повече от първоначалните очаквания, съобщи миналата седмица Международна асоциация за въздушен транспорт.Подкрепи Economic.bg