Подобряването на инвестиционната среда в Турция оскъпи лирата

Един долар се обменя срещу 5.31 лири

Подобряването на инвестиционната среда в Турция оскъпи лирата

Снимка: Publicdomainpictures

Курсът на турската лира се повиши след новини за подобряване на инвестиционния индекс на Турция. Към 13:45 ч. българско време ръстът е с около 0.40% спрямо долара и с около 0.10% спрямо еврото.

Днес Централната банка на Турция обяви, че нетната международна инвестиционна позиция (Net international investment position; NIIP) на югоизточната ни съседка през септември се е подобрила в сравнение с края на 2017 г., отбелязвайки 27-процентен спад. Докато в края на миналата година индексът е бил -461.8 млрд. долара, то през септември тази година е бил -338.9 млрд. долара.

Новото поскъпване на лирата идва след повишението, което тя отчете миналия четвъртък. Тогава турската валута поскъпна спрямо американската и европейската, тъй като Централната банка на Турция потвърди, че очаква понижение на инфлацията в страната до края на тази година. Въпреки известно понижение в петък с новото поскъпване днес лирата вече е по-скъпа, отколкото в четвъртък. Така един долар се обменя срещу 5.31 лири, а едно евро – срещу 6.07 лири.
Коментари: 0