„Polexit“: Може ли Варшава да последва Лондон и да избяга от ЕС

Ветото на Полша върху евробюджета даде тон на разговорите за „Polexit“

„Polexit“: Може ли Варшава да последва Лондон и да избяга от ЕС

Снимката е илюстративна

Снимка: БТА

4769 ~ 3 мин. четене

Честите сблъсъци на Полша с Европейския съюз, откакто политическата партия „Право и справедливост“ дойде на власт преди пет години, са заредени с потенциала да предизвикат дебат за бъдещето на страната в Блока. Докато Варшава се кара с Брюксел за бюджета и пакета за възстановяване на ЕС в размер на 1.8 трлн. евро, тази дискусия се нажежава.

Бюджет на ЕС

Миналата седмица Полша и Унгария на практика наложиха вето на пакета в знак на протест срещу плана на ЕС за обвързване на достъпа до фондове със спазването на принципа на правовата държава. Веднага след това консервативното издание Do Rzeczy пусна поразителна първа страница:

Трябва да кажем на ЕС: Достатъчно. Polexit – имаме право да говорим за това“, гърми корицата.

Редакторът на Do Rzeczy Павел Лисицки спори за върховенството на закона и посочва „произволното разширяване“ на правомощията на Брюксел и желанието му да оценява държавите членки като една от причините да се заговори за Polexit, посочва Financial Times. Той също така цитира „все по-безсрамния опит на ЕС да натрапва идеологията на еднополовите връзки върху Полша“, подчертавайки убеждението на полската десница, че либералните ценности на Блока също представляват заплаха за традиционната католическа идентичност на страната.

Въпреки нарастването на напрежението, поне в краткосрочен план има малка перспектива Полша да напусне ЕС. Проучванията на общественото мнение показват, че над 80% от поляците искат да останат в Блока – което дори е повече от 78-те процента, които са гласували да се присъединят към него през 2003 г. И въпреки че управляващата партия се сблъска с Брюксел, депутатите ѝ настояват, че нямат желание Полша да излиза от ЕС. 

[Идеята за] Polexit е пълен абсурд. Ние никога не сме формулирали такова искане и управляващата коалиция ще бъде последната, която ще мисли или ще води дискусия в тази посока”, заяви външният министър на Полша Збигнев Рау ден след публикуването на материала на Do Rzeczy.

По-малко ясно е как ще се развие дебатът на Полша в дългосрочен план. Свободите, които ЕС дава на поляците да учат и работят в чужбина, остават изключително популярни. Същото важи и за средствата, които са помогнали за захранването на полската икономика през последните 15 години. За много по-възрастните поляци членството в Блока също символизира закрепването на страната към Запада след 40 години съветско господство.

Противниците на управляващите обаче се опасяват, че сблъсъците с Брюксел могат в крайна сметка да изместят общественото мнение срещу Блока и един ден да изведат Полша от ЕС по същия път като Великобритания.

Управляващата партия и нейните съюзници не затрудняват опозицията да изложи този аргумент. Президентът Анджей Дуда описа ЕС като „въображаема общност с малко последици за нас“, докато премиерът Матеуш Моравецки наскоро предупреди, че Блокът рискува да се превърне в „олигархия“ и че плановете му да обвърже финансирането с върховенството на закона може да доведат до „колапс“. Миналата седмица новият министър на образованието Пшемислав Чарнек заклейми ЕС като „картината на цивилизацията на смъртта“.

Време е да ударим тревога, защото това, което се случи във Великобритания, започва да се случва тук. Трябва да го спрем навреме“, обявиха от основната опозиционна партия, Гражданска коалиция в Twitter, след като Do Rzeczy публикува на първата си страница перспективата за Polexit.

Според някои наблюдатели на Полша подобни твърдения са просто част от усилията на опозицията да изплаши избирателите от управляващата „Право и справедливост“. Други виждат прилики между траекториите на Обединеното кралство и Полша. Сигурността и икономическите условия на двете страни обаче са значително различни. И най-важното е, че Великобритания винаги е имала далеч по-високо ниво на евроскептицизъм от Полша.

Подкрепи Economic.bg