Polexit: Поляците масово протестират за оставане в ЕС

Решението на Конституционния съд в страната предизвика масови протести и изкара над 100 000 души по улиците на Варшава

Polexit: Поляците масово протестират за оставане в ЕС

Снимка: БТА

4811 ~ 5 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Над 100 000 поляци демонстрираха в неделя подкрепата си за членство в Европейския съюз, след като Конституционния съд в страната взе решение, че полското законодателство има по-голяма тежест от европейското, предава Reuters.

Вчера е имало протести в над 100 населени места в страната и няколко града в чужбина, като 80 000 – 100 000 души са се събрали само в столицата Варшава, развявайки флагове на Полша и ЕС с викове „Оставаме“.

Защо Варшава се разсърди на Брюксел?

Европейските институции надхвърлят своите правомощия, а редица европейски договори не отговарят на основния полски закон“, обяви Конституционният съд на 7 октомври и хвърли страната в истинска криза.

„Опитът на Европейския съд да се меси в полското правосъдие нарушава правилото за предимство на Конституцията и правилото за суверенитета на една държава в процеса на европейската интеграция“, се казва още в решението на полските конституционни съдии. Двама от тях са били на противното мнение, но мнозинството обяви части от европейските договори за противоконституционни.

В центъра на правния спор между Варшава и Брюксел е един фундаментален въпрос: как си кореспондират националното и европейското право и кое от тях в крайна сметка стои по-високо? Всичко тръгна от една реформа на механизма за назначаването на съдии. Неуспешните кандидати за Върховния съд безуспешно се опитваха да атакуват процедурата пред Върховния административен съд на страната.

Управляващата от 2015 година партия „Право и справедливост“ (Law and Justice party - PiS) предварително се беше погрижила със закон да направи практически невъзможно подобно разглеждане. Така казусът стигна до Европейския съд, който постанови, че дори и по конституционни въпроси европейското право е над националното. На този фон полският премиер Матеуш Моравиецки поиска тълкувание от Конституционния съд на страната кое право има приоритет – националното или европейското?

Кой е по-голям?

Пазителите на полската конституция смятат, че Европейският съд превишава правата си, когато се произнася по полски закони, отнасящи се до назначаването на съдии и до полското правосъдие по принцип. Според съдиите във Варшава в действащите в момента европейски договори Полша не е преотстъпила подобни компетенции на Европейския съд.

Всъщност спорът между национален конституционен съд и Европейския съд в Люксембург не е нов. В ЕС съществуват две основни позиции по въпроса, както припомня бившият председател на Германския конституционен съд Андреас Фоскуле. На едната позиция застават Еврокомисията и Европейският съд, според които върховенството на европейското право над националното е абсолютно. От което следва, че Европейският съд винаги има последната дума.

Втората позиция защитават редица конституционни съдилища в държави членки на ЕС, според които тези страни са прехвърлили на европейските институции само определен брой изрично изброени компетенции.

Открай време се води спорът кой точно е готвачът, а кой – сервитьорът. Дори Германският конституционен съд, който минава за изключително благоразположен към Европейския съд, вече на няколко пъти е удрял спирачката на присъди от Люксембург – последно през май 2020 г., когато ставаше дума за изкупуването на облигации от страна на Европейската банка“, посочва Фоскуле.

Лидерите говорят

Бившият председател на Европейския съвет, бивш премиер на Полша и лидер на най-голямата полска опозиционна партия „Гражданска коалиция“ Доналд Туск отправи призив към гражданите, говорейки пред кралския замък във Варшава, заобиколен от хиляди протестиращи.

Ние знаем защо PiS искат да напуснат ЕС, за да могат безнаказано да нарушават демократичните правила.“

Той призова хората да не позволяват Полша да напусне ЕС, защото това би върнало страната в минали години на упадък.

Туск дори определи решението на Конституционния съд като предателство на националните интереси.

„Това е нашата Европа и никой няма да ни извади от нея“, добавиха бивши министри от партията.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви, че е „дълбоко загрижена“ и че ръководството на ЕС, което тя ръководи, ще направи всичко по силите си, за да осигури „правилно разчитане на закона“.

Случващото се в Полша е силно обезпокоително и всички членки на Съюза трябва да предприемем общи действия в овладяването на кризата.“

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви, че правителството на Полша си играе с огъня и това няма да свърши добре.

„Предимството на европейското право е от съществено значение за интеграцията на Европа и съвместния живот на континента. Ако този принцип бъде нарушен, Европа, такава, каквато я познаваме, ще изчезне“, поясни той на пристигане в Люксембург.

Историческото решение на Конституционния съд на Полша, отхвърлящо върховенството на законодателството на ЕС, бележи атака срещу Европейския съюз, според френският министър по европейските въпроси Клеман Бон.

Искаме общност на уважение, а не групиране на онези, които са равни и по-равни. Това е нашата общност, нашият Съюз“, изтъкна полският премиер Матеуш Моравецки, след като КС обяви решението си.

Той също така увери, че Полша иска да остане в „европейското семейство на нациите“, но и че ще защитава правата си.

Финансовите последици за Полша, ако напусне ЕС

Анализаторите на Reuters посочват, че може да се наложи Полша да обмисли действията си, тъй като тонът, с който разговаря с ЕС, има риск да спре паричните потоци към нея.

„Докато проблемът не бъде решен, е малко вероятно Варшава да види някакви пари от онези 23 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС и от онези 34 млрд. евро заеми, които иначе би получила като част от фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19“, коментират те.

Европейският съюз също така може да повдигне съмнения относно достъпа на Полша до безвъзмездни средства на ЕС по различни програми за структурни проекти в бюджета за 2021-2027 г., които са на стойност няколко пъти пакета за възстановяване, на основание, че държава, която отхвърля законодателството на ЕС не може да гарантира, че средствата се изразходват, както е уговорено и без измами.

Ако европейските правни актове вече не се приемат е под въпрос дали Полша все още може да се възползва от огромните суми от ЕС, които получава в момента“, казва Моника Холмайер, член на Европейския парламент от дясноцентристката група на Европейския народ Парти.

POLEXIT = Brexit

Към момента PiS казва, че няма планове за Polexit (производно на Brexit) и за разлика от Великобритания - преди референдума за Брекзит през 2016 г. - подкрепата на хората за членство в ЕС остава висока в Полша.

Членството на Полша от 2004 г. допринесе за едни от най-бързите икономически растежи в Европа.

Проучване на Евробарометър, проведено през юни и юли 2021 г., показва, че почти два пъти повече поляци се доверяват на ЕС, отколкото на своето национално правителство.

Подкрепи Economic.bg