Политическите страсти в САЩ доведоха до понижение на акциите

Щатските борси изгубиха ентусиазъм след признанието, че Майкъл Флин е контактувал с руския посланик по време на президентските избори през 2016 г.

Политическите страсти  в САЩ доведоха до понижение на акциите
532 ~ 3 мин. четене
През последния ден от седмицата щатските акции завършиха с понижение, след като беше потвърдено, че бившият съветник по национална сигурност Майкъл Флин е имал контакти с руския посланик в Щатите по време на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. След като Флин се призна за виновен по обвиненията на ФБР, ентусиазмът на щатските борси се изгуби и водещите индекси затвориха на отрицателна територия. 

Dow Jones се понижи с 350 пункта в рамките на деня, но върна част от загубата и завърши със спад от 40.76 пункта до ниво от 24231.59. S&P 500 отстъпи с 0.20% до 2642.22 пункта, докато Nasdaq се понижи до 6847.59 пункта. Европейските борси също отчетоха загуби, като DAX изтри повече от 1% и се спря на ниво 12861.46. Лондонският FTSE 100 падна с 0.36 на сто и в края на търговската сесия се намираше на ниво от 7300.49 пункта, докато на френската борса CAC40 върна 1.04% от стойността си до 7300.49 пункта.

Докладът, свързан с Майкъл Флин, оказа натиск върху долара, който изтри натрупаната печалба през деня и завърши на отрицателна територия спрямо основните си конкуренти. Валутната двойка EUR/USD се задържа на нивата през деня с изменение от -0.05% на ниво 1.1897, докато спрямо японската йена, щатската валута отстъпи с 0.32 на сто до цена от 112.17. Златото поскъпна в резултат на слабия долар и политическото напрежение, като се изкачи до 1280.28 долара за тройунция. Цената на петрола покри загубите от началото на седмицата след споразумението на OPEC и Русия за ограничаване на добива на нефт и достигна 58.28 $/bbl в края на деня.

Акцентите днес - Преговори за Brexit

В понеделник инвеститорите ще бъдат фокусирани върху срещата в Брюксел на премиера на Великобритания Тереза Мей с президента на европейската комисия Жан-Клод Юнкер и упълномощения от него преговарящ по въпросите с Brexit. Ако на срещата се стигне до напредък между двете страни, лидерите на водещите страни от ЕС, може да дадат зелена светлина на търговските преговори при срещата на върха, която ще се проведе на 14-15 декември.  

DowDuPont Inc. – Дневна 

Ново формиралия се холдинг образува възходящ тренд от лисването на борса в началото на годината, като част от индекса Dow Jones. Ценовото движение и образуването на по-нисък връх ни кара да смятаме, че ще предстои корекция до зоната на подкрепа около 67.50, за което подсказва и индикаторът MACD. Около тази зона се намира долната граница на възходящия канал около нивото 69 , която е допълнителна линия на подкрепа и очакваме около тези нива цената на отскочи и да се възобнови възходящото движение. Покачването е валидно до задържане на цената над нивото от $66.

USD/JPY – 4 часова

Възходящата корекция на ценовото движение завърши с голяма обръщаща свещ, която отслаби силата на купувачите. Имайки предвид фундамента, зад който стой понижението, очакваме купувачите да си върнат контрола над цената и да видим покриване на спада и пробив на локалния максимум при 112.86. При търговия под нивото на подкрепа 111.00 смятаме, че ще продължи развитие на низходящия тренд от по-голям ранг.

XAUUSD – Дневна

Цената на златото отскочи от линията на подкрепа, подкрепена от слабия долар. Трябва да отбележим, че според индикатора Стохастик низходящото движение е все още в сила и трябва да следим за силен пробив на някой от линиите на подкрепа или съпротива, което ще очертае бъдещата посока на ценовото движение.  

S&P 500 – Дневна

Широкият индекс на Щатите претърпя дневен спад в петък, но ентусиазма на инвеститорите бързо покри почти цялото низходящо движение, като очакваме новата седмица да започне с покачване. Индикаторът RSI, който измерва силата на ценовото движение е във високите стойности над сигналната линия 70, което подсказва, че може да има забавяне на покачването, но при задържане на индекса над 2600 пункта, смятаме че купувачите ще са водещ фактор.
Подкрепи Economic.bg