\"Политическото цунами\" на 2016 г.

Управляващият елит на Запада за по-малко от година се измени до неузнаваемост

\

Управляващият елит на Запада за по-малко от година се измени до неузнаваемост: само един от лидерите от пролетната среща в Хановер през 2016 г. все още е на поста си. Усмихнатите лица на снимката представят четирите най-големи европейски икономики и тази на САЩ.

Всички политици запечатани на тази снимка се готвят да напуснат своите постове. И само при един – Барак Обама - това решение беше планирано, въпреки това неговият наследник Доналд Тръмп се оказа неочаквана изненада.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е може би най-ясната жертва на популисткия бунт в Европа. Той обяви своята оставка през юли, след като британския народ гласува да напусне Европейския съюз, въпреки неговите призиви. Президентът на Франция Франсоа Оланд миналата неделя заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Много от политиците стигнаха най-ниските си точки на рейтинг в политиката. И накрая италианският премиер Матео Ренци, който вчера също подаде своята оставка, след като планът му за конституционни реформи претърпя тежко поражение на референдума.

Само германският канцлер Ангела Меркел е убедена в четвъртия си мандат начело на правителството, но не е сигурно какви са шансовете й за успех.

Така трима от четирима политици са загубили работните си места поради нарастващата вълна на популизъм на Запад, пише CNN, наричайки събитията от 2016 "политическо цунами".

Коментари: 0