Полицаи излизат на протести в цялата страна

Премиерът се среща с двама министри заради протеста на МВР

Полицаи излизат на протести в цялата страна

Снимка: Стоян Йотов

3710 ~ 1 мин. четене

Униформени от цялата страна излизат на протест да изразят негодуванието си срещу икономиите в МВР, заложени в проектобюджета за следващата година. Те предвиждат двадесетте заплати при пенсиониране да станат 10, да спре начисляването на прослуженото време върху награжденията, и отпуските да се намалят от 30 на 20 дни за година.

Полицаите в цялата страна са готови да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. Обявена е 12 часова блокада на прохода "Маказа". Униформени във Варна са обявили, че по-късно ще затворят изхода на града за магистрала "Хемус". Предвиден е и протест на граничните полицаи в Свиленград.

Силовите синдици заплашват, че ако кабинетът не отмени плановете да премахне социалните придобивки в сектор "Сигурност", полицаите ще протестират всеки ден.

Очаква се към недоволството на служителите на МВР да се присъединят и военните. Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана заради промените в проектобюджета, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите.

Заради създалата се ситуация тази сутрин ще има спешна среща между премиера Бойко Борисов и министрите на вътрешните работи и на финансите – Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Припомняме, че вчера органите на реда блокираха движението на магистрала "Марица" и главен път Хасково-Димитровград, международното шосе Е-79 край Враца, както и едното платно на автомагистрала "Марица".

Подкрепи Economic.bg