12 млн. нови монети сменят двулевката

Производството им ще продължи до 2018 г.

12 млн. нови монети сменят двулевката

12 млн. нови метални двулевки ще сменят хартиената, която постепенно ще се изтегля от обращение, докато бъде заменена с металната. От 7 декември тази година българите вече ще могат да се разплащат с монети.

„Производството“ им ще продължи до 2018 г., като цената, която ще плати централната банка, е близо 9 млн. без ДДС, пише „24 часа“. Управителният съвет на БНБ още минлата година одобри външния вид на новата монета. Тя ще бъде с лика на Паисий Хилендарски, който бе и на хартиените двулевки.

Вътрешната част на моментата ще бъде от жълта сплав, а външният кръг – от бяла. Паричката ще е малко по-голяма от тази от 1 лв.

Смяната на банкнотите от два лева с метални е с цел търсене на по-голяма рентабилност, тъй като металът се изхабява много по-бавно от хартията и не се налага толкова честа подмяна.

Банковите експерти дават от една до няколко години среден живот на банкнотите, докато този на монетите се мери в десетилетия.

Последните справки на БНБ показват, че за първото полугодие на тази година, като негодни за употреба, са изтеглени 8,5 млн. броя банкноти от два лева от общо 42,5 броя.

Според експертите въвеждането на металните пари може да доведе до временни неудобства, тъй като монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиция за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании в сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания.

БНБ готви официално представяне на монетата от два лева заедно с търговските банки, както и информационна кампания за въвеждането й.

Коментари: 0