Полицаите отново излизат на протест

Те са твърдо против проекта за изменение на Закона за МВР

Полицаите отново излизат на протест
204 ~ 2 мин. четене

Да, протести на служители в МВР ще има. Решението е безсрочен протест до започване на реална и ефикасна реформа в това министерство - формите, местата времето ще ги уточняваме с колегите допълнително. Това заяви пред журналисти Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР.

Той подчерта, че твърденията, че синдикатите на МВР са съгласни с проекта за изменение на Закона за МВР, не са верни. Забележки има по близо 30 % от текстовете. Валентин Попов бе категоричен, че той не може да бъде приет като част от реална реформа.

„Взехме решение да организираме голям национален протест между първо и второ четене в парламента на този проект на Закона за изменение и допълнение на Закона на МВР, ако междувременно не бъдат отстранени поне най-фрапиращите дефекти в него“, заяви Попов, цитиран от БГНЕС. По думите му предстои серия от предупредителни протести още преди първо четене в Народното събрание.

Председателят на СФСМВР коментира, че не изключват да се стигне до блокади на кръстовища и подобни прояви, след като законодателството го позволява. На базата на решението на управителния съвет зависело дали проявите ще започнат от днес или от утре.

Попов определи два от текстовете, отнасящи се до намаляване на социалния пакет в закона, за чист популизъм. Според него отсъстват каквито и да било мотиви за орязването на обезщетенията от 20 на 12 за новоназначени служители, както и за намаляването на отпуските на държавните служители в МВР с 5 дни.

Според Попов за финансов ефект от редуцирането на тези обезщетения може да се говори най-рано през 2030 г., защото едва тогава назначените след 1 януари 2017 г. ще са направили повече от 12 години стаж. Ако те обаче започнат да напускат, ще получат по-малко обезщетения, отколкото по сега действащия закон. За намаляването на отпуските Попов коментира, че единственият получен отговор е, че те са много големи и служителите не могат да ги ползват. Според него обаче истината е, че има сериозен кадрови дефицит, заради непрекъснатото намаляване на щатните бройки и съответно няма възможност за ползването на този отпуск.Подкрепи Economic.bg