Полша и Унгария имат западен съюзник в битката с ЕС

Португалският премиер Антонио Коста е отправил критики към ЕК относно обвързването на европарите с върховенството на закона

Полша и Унгария имат западен съюзник в битката с ЕС

Снимка: БТА

Португалският премиер Антонио Коста е отправил критики към предложението за създаване на механизъм, обвързващ финансирането от Европейския съюз с поддържането на върховенство на закона.

Бюджет на ЕС

Именно тази клауза е ябълката на раздора, която накара Унгария и Полша да наложат вето на рекордния бюджет на ЕС за следващите седем години и средствата от плана за възстановяване от коронакризата.

За позицията на португалския премиер съобщава местното издание Publico, което разкрива, че зад затворени врати Португалия е застанала зад Полша и Унгария. Нещо повече - „много критичното“ отношение на Португалия към механизма за върховенство на закона е отразено в секретния протокол от срещата на Съвета на ЕС през ноември, съобщава вестникът.

Португалското външно министерство е уверило Publico, че правителството никога не се е отклонявало от принципа за върховенството на закона, като добавя, обаче, че е „винаги готово да намери решение, което да позволи споразумение да бъде постигнато“.

От януари Португалия ще поеме председателство на Съвета на ЕС от Германия и ще отговаря за всички по-нататъшни преговори с Полша и Унгария.

За да потвърди тази информация, списанието се позовава и на телефонен разговор с бившия външен министър на Полша Витолд Ващиковски, който е заявил, че Португалия „играе на наша страна в тази идеологическа война“. Той споменава също така Словения и Латвия.

Коста наскоро заяви, че държавите членки, които искат „общи ценности“, трябва да бъдат разграничени от тези, които разглеждат бъдещето на Европа от чисто икономическа перспектива.

Коментари: 0