Полша мисли за удвояване на минималната работна заплата

Лобитата на компаниите в страната веднага биха тревога, че това ще има силно негативен ефект върху икономиката на страната

Полша мисли за удвояване на минималната работна заплата

Снимка: Unsplash

Полското правителство намекна, че планира да повиши почти двойно минималната работна заплата в страната, както и да увеличи осигурителните прагове за различните професии, пише Bloomberg.

Това накара местните работодателски организации да алармират, че ако това се случи, компаниите, членуващи в тях, ще бъдат изправени пред огромни рискове.

С наближаването на парламентарните избори другия месец, управляващата полска партия „Право и справедливост” обеща, че през следващите четири години ще увеличи минималната заплата със 78% до 4000 злоти на месец (925 евро).

Лобистката организация на компаниите в страната Lewiatan обаче предупреди, че такова рязко повишаване на разходите на фирмите за заплати може да доведе до скок на инфлацията. Организацията, заедно с още 54 подобни сформирования, изпратиха отворено писмо до премиера Матеурш Моравецки, който е бивш банкер и икономист.

В писмото си лобистите твърдят, че планът на управляващите ще увреди тежко възможността на полската икономика да расте. Според техните сметки, разходите на компаниите ще подскочат с цели 16%. Инфлацията в момента вече е на 7-годишен връх от 2.9%. Решението за повишение на осигуровките пък ще намали средната нетна заплата с 11%.
Коментари: 0