Полша ограничава работата на магазините в неделя

От 2019 г. моловете ще могат да работят само една неделя в месеца, а от 2020 г. - само 7 недели в годината

Полша ограничава работата на магазините в неделя
Депутатите в Полша одобриха днес закон, който ще принуди всички магазини, с изключение на най-малките, да не работят в повечето неделни дни, считано от март 2018 г. Решението на законодателите е подкрепено и от Католическата църква, съобщава Ройтерс.

В Западна Европа има подобно законодателство, което ограничава работното време на магазините в неделя, но в Източна Европа, след десетилетия на недостиг през комунизма, хората се наслаждават на моловете като знак за икономически просперитет, коментира агенцията.

Законопроектът, одобрен главно от депутатите на управляващата дясна партия "Право и справедливост" (PiS), ще принуди всички, освен малките магазини да не работят поне две недели в месеца.

Според новото законодателство, което трябва да бъде разписано и от президента Анджей Дуда, от 2019 г. моловете ще може да са отворени само една неделя на месеца, а от 2020 г. - само 7 недели в годината.

Законодателите одобриха ограниченията на неделното пазаруване точно в деня на така наречения Черен петък, ден, в който много международни търговци на дребно предлагат промоционални продажби, за да привлекат клиенти.

В полския закон няма ограничения срещу онлайн пазаруване в неделя. Бензиностанции, ресторанти, кафенета и кина също ще могат да останат отворени през всички недели в годината.

Управляващите твърдят, че решението за ограничаване на работното време на магазините в неделя се прави, за да позволи на служителите от сектора на търговията на дребно да прекарват повече време със семействата си.

Проучване на държавната социологическа агенция CBOS показва, че 58% от поляците подкрепят ограниченията в закона.

Сондаж на частната Kantar TNS пък сочи, че 76% подкрепят решение, което ще гарантира две свободни недели в месеца на заетите в сектора на търговията на дребно, но без ограничения в работното време на магазините.
Коментари: 0