Близо 100% от картовите плащания в Полша са безконтактни

Чехия, Словакия и Унгария също са в челната шестица по популярността на този начин на плащане

Близо 100% от картовите плащания в Полша са безконтактни

Полша е на път да стане първата страна в света, която ще постигне 100% приемане на безконтактни трансакции. Този тип плащания вече се предлагат от над 99.9% от използваните терминали в Полша, показват данни на Visa. Близо 85% от общия брой безкасови трансакции в местните търговски обекти с издадени в Полша карти са безконтактни.

За мнозина от полските граждани безконтактните разплащания, при които клиентът може да пазарува със своята карта, телефон или друго преносимо устройство, са се превърнали в неразделна част от тяхното пазарно поведение. Потребителите все по-често използват този метод както за по-големи покупки, така и за по-малките стоки в ежедневието.

Безконтактните разплащания стават все по-популярни в целия свят и тази тенденция е особено видима в Полша и пазарите в Централна и Източна Европа, сред които Чехия, Словакия и Унгария. Всички тези страни са в челната шестица на глобалната класация за измерване на популярността на този начин на плащане.

В същото време, според Европейската централна банка, Полша е сред страните с най-нисък брой измамнически трансакции в рамките SEPA (Single Euro Payments Area).

Коментари: 0