Помпео посети окупирания Западен Бряг неочаквано

Съединените щати ще предприемат незабавно мерки срещу организации, създаващи конфликти в Израел

Помпео посети окупирания Западен Бряг неочаквано

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Държавният секретар Майкъл Помпео стана първият американски дипломат посетил израелско селище на Западния бряг. Това негово действие ядоса палестинците и подчерта, че Доналд Тръмп е обвързал управлението си и с Израел, пише Reuters.

Съединените щати ще предприемат незабавно мерки срещу организации, свързани с международното движение за бойкотиране на Израел, които биха включвали лишаване от инвестиции и санкции. Помпео нарече "антисемитско" движението, което води световна кампания за икономически, културен и научен бойкот на Израел с цел да се сложи край на израелската окупация и колонизация на палестинските територии.

САЩ ще предприемат незабавно мерки, за да идентифицират организациите, замесени в кампанията за омраза, водена от движението, и ще прекратят американската помощ за тях" предупреди Помпео.

Снизходителното отношение към селищата на Западния бряг е в рязък контраст с международния консенсус, който ги разглежда като нарушение на международното право и пречка за постигане на мир в региона. Израел построи над 120 селища на Западния бряг, които палестинците желаят да присвоят в тяхната държава и да ги населят с около половин милион души.

Помпео посети Каср ал Яхуд, място, за което поверията твърдят, че там е бил кръщаван Иисус, а след това се е спря във винарната в селището Псагот - заведение, което е в центъра на спорове за усилията за бойкот на произведените от израелски селища стоки. 

Преди администрацията на Тръмп не признаваше историята на това специално място. Днес Държавният департамент на САЩ е на мнение, че селищата могат да бъдат изградени по начин, който е законен, подходящ и правилен“, коментира Помпео.

Маршрутът на американския делегат включваше и посещение в контролираните от Израел Голанските възвишения - плато от стратегическо значение, което Израел превзе от Сирия по време на войната през 1967 г. и по-късно анексира в ход, който не е признат от международната общност.

Коментари: 0