Оформя ли се нов биткойн балон

Биткойн премина прага от 18 хил. долара и достигна най-високото си ниво от декември 2017 г.

Оформя ли се нов биткойн балон

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Биткойн върви към историческия си рекорд от 2017 г., след като цяла година не спира устрема си нагоре. Този път няма предпоставки балонът да се спука, пише Reuters.

Bitcoin

Въпреки това глобалната несигурност на финансовите пазари и не твърде широката употреба на токена като разплащателно средство, биткойн все още далеч не е сигурен залог.

Има много разлики с това, което се случваше преди“, казва Лари Кермак, директор на изследванията в компанията за криптовалути The Block.

„Сега цената расте стабилно, наблюдаваме много слабо участие на инвеститори на дребно, а пазарите са много по-ликвидни и достъпни за институционални участници. Засега обаче това определено не е сигурна инвестиция, тя продължава да е много рискована“, смята Кермак.

В сряда биткойн премина прага от 18 хил. долара и достигна най-високото си ниво от декември 2017 г., а от началото на годината ръстът му достига 160%. Стръмната траектория на ралито му през 2020 г. наподобява тази от 2017 г., когато значителните покупки, стимулирани от инвеститорите на дребно, тласнаха криптовалутата близо до прага от 20 хил. долара. Само месец по-късно обаче стойността й се срина с над 50%.

За разлика от 2017 г. обаче активът сега се радва на функциониращ пазар на деривати и опекунството на установени финансови институции. Стойността на биткойн фючърсите, изтъргувани на голямата борсова компания в Чикаго CME Group, преминаха прага от 1 млрд. долара тази седмица за първи път от пускането им през декември 2017 г., а позициите на големи пазари на опции са нараснали до над 4 млрд. долара от на практика нула в началото на 2019 г., сочат данни на компанията за криптовалути Skew. 

Междувременно големи компании, включително Fidelity Investments и японската Nomura Holdings, започват да пазят биткойн и други криптовалути за институционални инвеститори. „Няма никаква база за сравнение от гледна точка на зрялост на пазара между тази година и 2017 г.“, казва Райън Селкис, главен изпълнителен директор на компанията за данни за криптовалутите Messari. „Преди деривативните и кредитните пазари почти не съществуваха, а институционалната опека липсваше“, допълва той.

Появата на такъв вид инфраструктура улеснява професионалните инвеститори от хедж фондове до семейни офиси да търсят експозиция към криптовалути.

„Достъпността се променя спрямо три години по-рано, така че видовете играчи, които искат да навлязат, се разширяват“, коментира Тим Суонсън, ръководител на пазарните анализи в компанията за блокчейн софтуер Clearmatics.

Регулациите също се развиват. Макар че секторът на криптовалутите все още е сравнително слабо контролиран или нерегулиран, се появяват глобални стандарти в области като борбата с прането на пари, откривайки пътя за по-големи инвеститори.

Традиционни компании и правителства са сред тези, които възприемат технологията на дигиталните монети. Миналия месец PayPal Holdings съобщи, че ще отвори платформата си за криптовалути, а конкурентът й Square съобщи, че е инвестирал 1% от общите си активи в биткойн.

За разлика от 2017 г. цената на биткойн е подкрепена от апетита към по-рискови активи след мерките за стимулиране на правителства и централни банки за борба с последиците от COVID-19. Предлагането на биткойн е ограничено до 21 млн., което го предпазва от политики за повишаване на инфлацията, казват защитниците на криптовалутата.

Развитието позволява на „по-широка група инвеститори, включително тези с по-малко фундаментално мислене, да участват в определянето на цената“, казва Ричард Галвин от компанията Digital Asset Capital Management. Но въпреки подобряването на пазарната структура и признание от традиционни пазарни участници биткойн остава силно волатилен. Секторът на криптовалутите все още е по-непрозрачен и не толкова регулиран от традиционните финансови пазари. Данните за търговията остават откъслечни, а притесненията за пазарни манипулации са многобройни.

Накратко това все още е рисков пазар, а биткойн е рисков актив“, казва Колин План, консултант по криптовалути.

И въпреки цялата истерия биткойнът продължава да се използва рядко по предназначението му. „Няма гаранция, че ще бъде използван широко като пари предвид цената на „копаенето“ и използването на биткойни и лесното използване на безконтактни разплащателни карти или смартфони за улесняване на електронните плащания“, казва Ръс Маулд, инвестиционен директор в компанията AJ Bell.

Коментари: 0