Поредна сесия с ръстове на американските пазари

Настроението на Wall Street беше силно приповдигнато

Поредна сесия с ръстове на американските пазари

Снимка: БТА

560 ~ 2 мин. четене

Американските фондови пазари записаха поредна сесия на ръстове, която е и последна за седмицата, поради честването на великденските празници. През изминалия ден настроението на Wall Street беше силно приповдигнато от новините, че Федералният резерв на САЩ възнамерява да предостави 2.3 трилиона долара под формата на заеми за малкия и средния бизнес в страната, в опит да нетира негативните икономически ефекти от вирусната епидемия.

В резултат широкият щатски индекс S&P500 успя да прибави 1.5% към стойността си, с което завърши седмицата с ръст от 12.1% и записа най-печелившата си седмица от 1974 година насам. Индустриалният Dow Jones напредна с 285 пункта, а технологичният NASDAQ финишира с 0.8% на зелено до 8153 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Търговията на енергийните пазари отново беше съпроводена със завишена волатилност – щатският петрол успя да изтрие преднината си от 12%, за да завърши деня с поевтиняване от над 11 на сто. Причина за слабите резултати беше срещата между страните, членки на ОРЕС, Русия и Саудитска Арабия, която продължи по-дълго от обичайното, внасяйки несигурност на пазара.

Акцентите днес

Почивни дни

В петък американските, европейските и повечето други големи световни фондови борси ще останат затворени по повод честването на великденските празници.

Индекс на потребителските цени – САЩ

Въпреки почивните дни, в петък в 15:30 часа българско време Бюрото по статистика на труда на САЩ ще публикува данни за месечната промяна в индекса на потребителските цени. Индексът се приема като пряк измерител на инфлацията в страната и нивото му за месец март се очаква с голям интерес. Според заложените прогнози се очаква понижение на ръста до 0.1%, спрямо 0.2% за февруари.

Инструменти на фокус

Shopify Inc. – Дневна

На дневна графика можем добре да видим, че въпреки корекцията в основния тренд, акцията на Shopify получава подкрепа при нивата около 200-дневната експоненциална средна. Ниво $450 приемаме като ключово за възходящото движение, като вход в дълга позиция ще бъде основан едва след негов категоричен пробив.

AUD/NZD – Дневна

От средата на месец март австралийският долар успя да укрепи позициите си, а AUD/NZD започна корекция на низходящия тренд. Индикаторът MACD потвърди поскъпването с възходящо пресичане, било то и в негативна територия. Пред валутната двойка следва тест на съпротивата при нивото на 200-дневната подвижна средна, от който ще можем да направим повече изводи за бъдещото движение.

Wheat – Дневна

От началото на годината цената на пшеницата на два пъти неуспешно тества границата от 575$. След втория тест цената се намира в необичайна позиция, твърде близо до ниво на подкрепа от 50-дневната експоненциална средна и ниво на съпротива от възходящата тренд линия, датираща от октомври 2019. В краткосрочен план очакваме динамично движение в цената, в зависимост от това кое ниво бъде пробито първо.

Hong Kong 50 – Дневна

Силното представяне на хонгконгския индекс през последните три седмици изведе цената в близост до ниво на съпротива, където очакваме 50-дневната ЕМА и низходящата тренд линия да бъдат тествани. Преди вход в позиция съветваме да се изчака тест и потвърждение на нивата около 25 000 пункта.

Подкрепи Economic.bg