САЩ вече са в рецесия, показват предварителни проучвания

Прогнозата на NABE е за отскок през втората половина на годината

САЩ вече са в рецесия, показват предварителни проучвания

Снимка: Unsplash

744 ~ 1 мин. четене
Съединените щати вече са в рецесия и ще останат в такава през първата половина на годината. Това показва проучване сред 45 икономисти, изготвено от Националната асоциация за икономика на бизнеса (NABE), предава CNN. Прогнозата е за рязка, кратка рецесия през първата половина на 2020 г. вследствие на коронавирусната епидемия, която силно ограничи стопанската активност. 

Икономическият растеж вероятно се е забавил с темп от 2.4% през първото тримесечие, прогнозира NABE, чийто анализ показва още по-драстичен спад през второто тримесечие – от 26.5%. 

Пазарът на труда в САЩ също ще понесе сериозен удар, тъй като коронавирусните огнища затварят бизнеса. От NABE казват, че се очаква нивото на безработица да нарасне до 12% към средата на годината, като САЩ могат да загубят 4.58 милиона работни места през второто тримесечие.

Тази загуба на работа ще доведе до изоставане в харченето, което е основен двигател на американската икономика. Потребителските разходи представляват приблизително 70% от икономическия растеж.

Въпреки резкия спад икономистите са оптимисти, че икономиката ще отскочи през втората половина на 2020 г. Прогнозата е за ръст със скорост от близо 6% до края на годината.

“Междинната прогноза предполага, че условията ще се подобрят до края на годината с подкрепата на агресивни фискални и парични стимули”, заяви президентът на NABE Констанс Хънтър.

Федералният резерв в четвъртък обяви допълнителни 2.3 трилиона долара за заеми за малки фирми и потребители. 

Подкрепи Economic.bg