Пощенските служители във Великобритания излизат на стачка

Недоволството в няколко сектора в страната заплашва да доведе до хаос в пътуванията за Коледа

Пощенските служители във Великобритания излизат на стачка
3686 ~ 1 мин. четене

Британските пощенски служители (Crown post) започнаха стачка в понеделник, която ще продължи 5 дни. Хиляди членове на Синдиката на работещите в съобщенията (CWU) са решили да изразят недоволството си от загубата на работни места заради затварянето на централни клонове и пенсионните промени, повишавайки натиска над консервативния премиер Тереза Мей.

Стачните действия на работещите в сферата на съобщенията, както и протестите на служителите на железопътния транспорт в южна Великобритания заплашват да доведат до хаос в пътуванията за Коледа. Жп работниците продължават да стачкуват на 19 и 20 декември.

Недоволството си от промените ще изразят около 3500 работници в сектора, което ще засегне над 300 пощенски станции в най-натоварената част от годината за британските пощи. Пощенската служба ще актуализира на интернет страницата си с подробности за клоновете, засегнати от стачката. Тези офиси, които ще останат отворени ще извършват по-малко услуги, пише BBC.

Има опасения, че други 1000 служители на Кралската поща (Royal mail) също може да предприемат неофициални стачни действия, като откажат да ходят на работа, макар от Кралската поща да твърдят, че очакват „малък или никакъв ефект“ от стачките.

Екипажите на авиокомпания British Arways днес също водят преговори, с цел предотвратяване на стачки по Коледа. По-рано днес стана ясно, че кабинният екипаж на авиокомпанията ще стачкува на 25 и 26 декември обяви с искане за увеличаване на заплатите заяви британският синдикат Unite.

Подкрепи Economic.bg