Потребителското доверие в Турция е на почти 10-годишно дъно

Вероятно представените данни ще се отразят негативно на курса на турската лира

Потребителското доверие в Турция е на почти 10-годишно дъно

Снимка: Wikimedia

Потребителското доверие в Турция е паднало до най-ниското си равнище от световната финансова криза през 2008 г. насам, сочат данни от турския статистически институт.

През октомври показателят се е понижил до 57.3 пункта, което най-ниското ниво от декември 2008 г. досега. През септември доверието е било 59.3 пункта. Индексът е изчислен чрез партньорство между статистическия институт и Централната банка на Турция, които са измерили различните тенденции при потребителите.

От турската статистическа служба посочват, че индексът на потребителското доверие варира от 0 до 200 пункта. Ако е над 100 показва оптимистични настроения, а ако е под този праг значи потребителите гледат негативно.

През този месец още повече от турските граждани са изразили мнение, че страната се намира в най-лошата си икономическа ситуация като цяло през последната една година. Очакванията на домакинствата за тяхната финансова ситуация през следващите години са се понижили от 76.7 на 73.5 пункта, докато очакванията за цялостната икономическа ситуация в Турция са се понижили от 74.6 на 72.8 пункта.

Най-вероятно представените данни ще задълбочат и недоверието на чуждите инвеститори към югоизточната ни съседка, което от своя страна ще задълбочи валутната криза в страната. От началото на годината досега турската лира поевтиня с около 35% спрямо долара, изстрелвайки инфлацията до равнище от 24.5% и лихвените проценти до равнища, при които потребителите не могат да си позволят да взимат заеми.
Коментари: 0