Повече пари за младите в бюджета на ЕС за 2016 г .

Те трябва да отидат в чужбина, за да видят един работещ бизнес и да се върнат да го развиват у нас

Повече пари за младите в бюджета на ЕС за 2016 г .

През 2016 г. ЕС ще има 1.8 милиарда за младите по програма Еразъм +. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на конференция в Пловдив.

По време на конференцията Андрей Новаков обобщи, че в бюджетът на ЕС са включени 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на ЕС. „Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, подчерта Новаков, цитиран от агенция "Фокус".

Според него, успех за България е, че Програма „Еразъм +“, която е най-успешната в ЕС и важна за страната ни инициатива за мобилност в образованието, обучението и предприемачеството, получи 30% увеличение спрямо 2015 г., достигайки 1.8 млрд. евро.

Новаков допълни, че делегацията на Европейския парламент, от която той бе част, е постигнала договарянето на 10 млрд. евро, което с над 11% повече в сравнение с 2015 г., в подкрепа на програма „Хоризонт 2020“. Инструментът финансира научни изследвания и иновации в ЕС и е важен за страната ни с цел изграждани на учени кадри и капацитет.

Той бе категоричен, че програмите "Еразъм+" и "Еразъм за предприемачи“ позволяват на младите хора да отидат в чужбина, за да видят един работещ бизнес и да се върнат тук да го развият. Той изтъкна, че програмата „Еразъм за млади предприемачи” трябва да работи в цял свят. „Еразъм за млади предприемачи” трябва да започне да работи не само на Стария континент, но и в света, за да могат младите хора да придобиват опит от опитни предприемачи и от САЩ, Бразилия и други страни“, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Коментари: 0