Прага се възползва от кризата и налага регулации за Airbnb

Собственицте на имоти трябва да съобщят колко често туристи ги посещават, както и какви приходи имат

Прага се възползва от кризата и налага регулации за Airbnb

Снимка: pixabay

1404 ~ 1 мин. четене

Властите в Прага ще се възползват от извънредната ситуация около коронавируса, за да наложат регулации върху бизнеса, свързан с краткосрочното отдаване на имоти под наем чрез платформата Airbnb. Като се възползват от по-големите си правомощия вследствие на извънредната ситуация, долната камара на чешкия парламент е представила план, по който местните власти да могат да изпълняват по-голям контрол върху подобен вид наеми, както и за по-лесно събиране на данъците.

„Това е инструмент на правителството, чрез който да се регулира Airbnb. Искаме да разберем от собствениците на тези апартаменти какъв е техният капацитет и как инвестират печалбата, която получават и дали плащат съответните данъци“, каза Прага Зденек Хриб пред Reuters.

Според новите правила собствениците на тези имоти ще трябва да предоставят на правителство информация за местоположението на жилищата, колко често се наема техният апартамент, да декларират всички получени приходи, както и да обяснят как точно се свързват със своите клиенти.

Малко над 9 млн. туристи са посетили Прага през 2019 г., което я прави една от най-популярните детсинации в Европа след Лондон, Париж и Рим, показват данните на Euromonitor.

Един от най-големите проблеми на жителите на Прага е липсата на жилища на достъпна цена, тъй като много от собствениците използват имотите си с инвестиционна цел и ги оттдават през Airbnb. Според института за развитие в Прага в града през 2018 г. е имало 12 000 имота, които са се отдавали под наем чрез платформата.Подкрепи Economic.bg