Правим автозастраховка онлайн за 10 минути

Заличават служебно колите без \"Гражданска отговорност\"

Правим автозастраховка онлайн за 10 минути

Сключването на застраховките „Гражданска отговорност“ и „Автокаско“ вече ще става и онлайн, без електронен подпис . Това става възможно, след като народните представители приеха на второ четене промените в Кодекса за застраховането.

По думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев подновяването на застраховката вероятно ще отнема не повече от 10 минути на компютъра.

Друго изменение е, че Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност“ на МВР и ведомството ще ги заличава служебно.

В рамките на дебата депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че не са направени всички необходими изменения около онлайн застраховката.

„Колеги, тук идва въпросът, който не се решава докрай. Оценявам голямата стъпка и поздравявам всички колеги, с които въведохме онлайн застраховането, но защо да караме човекът, който е направил онлайн застраховка, да чака хартиен носител по куриер“, попита той.

Според него по този начин онлайн застраховането не се въвежда в чистия му вид.

По думите на колегата му Настимир Ананиев няма нужда от зелени стикери за сключена застраховка „Гражданска отговорност”, тъй като служителите на МВР са оборудвани с таблети, с които бързо може да проверят има ли съответната кола застраховката или не. 

Независимият депутат Георги Кадиев определи предложението на комисията като хибрид на онлайн застраховането, съобщава econ.bg.

„Няма смисъл да си правите интернет застраховка, ако чакате след това да ви бъде изпратен стикерът“, заяви Кадиев.

Въпреки критиките, депутатите приеха онлайн застраховане без електронен подпис, при което обаче ще дойде куриер за сметка на потребителя и ще донесе стикера и договора на хартия.

Коментари: 0