Правителствата изискват повече лична информация от Facebook

Нарастват и случаите на ограничаване на съдържание в социалната мрежа

Правителствата изискват повече лична информация от Facebook
208 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Исканията към Facebook за предоставяне на потребителска информация, отправени от правителствени институции са с 24% повече през първата половина на годината, в сравнение със същия период на 2013 г., пише BBC.

Само за шест месеца са получени близо 35 000 хил. заявления за информация. Властите засилват влиянието си и спрямо съдържанието в социалната мрежа. С 19% повече е ограниченото съдържание, поради разпоредби на местни законодателства.

Новината идва в момент, когато компанията се бори срещу най-мащабната съдебна заповед от подобен род досега. Тя я задължава да предостави данни за 400 свои потребители. Снимки, лична кореспонденция и друга информация, свързани с хора, обвинени в измама, бяха дадени на съда в Ню Йорк през изминалата година, но това стана публично известно едва през август.

„Интензивно работим за обжалване пред по-висока инстанция, за обявяване заповедта за невалидна и връщане на информацията. Ние проверяваме внимателно всеки иск на властите и се стремим да отказваме винаги, когато забележим възможностсе казва в изявление на компанията.

През изминалия месец Facebook бе принудена да обяви, че променя начина, по който прави проучвания сред потребителите си. Компанията си навлече остри критики и регулаторно разследване, след като стана ясно, че е провела експеримент, в който чрез манипулиране на потока от публикации е проследяван ефекта върху емоциите на потребителите.      

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"


Подкрепи Economic.bg