Правителството дава допълнително 15 млн. лв. на БАН

Учените бяха готови да протестират по време на българското председателство на Съвета на ЕС

Правителството дава допълнително 15 млн. лв. на БАН

Снимка: Economic.bg

528 ~ 2 мин. четене

След заплаха от протести по време на Европредседателството, премиерът Бойко Борисов се е съгласил да даде допълнително 15 млн. лв. на Българската академия на науките (БАН), предава "Фокус". Щедростта на министър-председателят идва сам няколко седмици, след като депутатите приеха ударно държавния бюджет, в който са разписани и парите за научния институт.

В Закона за държавния бюджет за 2018 г. е записано, че БАН ще получи 41.33 млн. лв. Ултиматумът на учените бе за допълнителни 38 млн. лв., но очевидно са се съгласили на доста по-малко. Не е ясно как ще бъдат дадени допълнителните средства. Единият вариант е да има актуализация на бюджета, което изглежда почти невъзможно, предвид скорошното му приемане и политическите трудности, които биха се появили. Другият вариант е парите да се дадат непрозрачно с постановление на Министерски съвет, като дойдат от Централния бюджет.

Добрата новина за БАН обяви образователният министър Красимир Вълчев, след като ръководството на Академията се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Много приятно изненадани сме от бързата реакция на премиера и с посредничеството на министър Вълчев се получи един много добронамерен и полезен разговор. Изложихме нашите проблеми, споделихме тревогите на БАН”, коментира проф. Евелина Славчева, председателят на Общото събрание на БАН. Тя добави, че в четвъртък ще свика Общото събрание, на което да бъде гласувано прекратяването на подготовката на обявения от БАН протест и да бъдат свалени черните знамена от сградата на Академията. „За нас също беше неприятно в предпразничните дни те да стоят на нашите фасади”, коментира Славчева.

В неделя проф. Бойко Георгиев, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и председател на Оперативния щаб на протеста, по време на брифинг на ръководството на Общото събрание на БАН обяви, че институцията „излиза на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение към науката”.

„На 8-ми януари 2018 г. имаме заседание и не бихме искали по време на Председателството на страната на Съвета на ЕС да има протести, но и това не е изключено, ако другите ни средства са изчерпани“, коментира тогава Славчева.


Подкрепи Economic.bg