Правителството готви 10% ръст на заплатите в администрацията

През 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов искаше да свие заплатите с 10%, но не успя

Правителството готви 10% ръст на заплатите в администрацията
2039 ~ 1 мин. четене
От 1 януари 2019 г. могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен сектор, включително и на обществените медии. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с националния отбор по волейбол в Двореца на спорта във Варна. Окончателното решение ще бъде взето утре, по време на редовното заседание на Министерски съвет.

„Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък“, каза още премиерът.

По-рано тази сутрин финансовият министър Владислав Горанов също потвърди, че има възможност за 10-процентно увеличение на заплатите. „Aĸo мaĸpoпpoгнoзaтa, ĸoятo cмe изгoтвили зa 2019 г. нe ce пpoмeни дpaмaтичнo oт няĸaĸви cъщecтвeни фaĸтopи, мoжeм oт 1 янyapи дa yвeличим дoxoдитe в бюджeтнaтa cфepa c 10%“, пocoчи тoй.

Припомняме, че при идването на второто правителство на Бойко Борисов в края на 2014 г. финансовият министър Горанов обеща разходите за заплати в бюджетния сектор да бъдат намалени с 10%. Това намаление бе заложено още в бюджета за 2015 г., но не само че не беше спазено, а при някои министерства, като МВР, бяха дадени допълнителни пари за заплати. Заради невъзможността да се свият разходите, в крайна сметка финансовият министър се отказа от тази своя идея, а сега предстои вдигане на заплатите.
Подкрепи Economic.bg