Правителството на САЩ предлага на България изтребители F-16

Според посланика на Щатите у нас Н. Пр. Ерик Рубин самолетът е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България

Правителството на САЩ предлага на България изтребители F-16
Правителството на Съединените американски щати изразява силната си подкрепа за участието на корпорация Lockheed Martin в конкурса за избор на многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Това каза посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара. Според него новият модел F-16 Block 70, произвеждан от компанията, е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България.

„За Lockheed Martin, както и за правителството на САЩ, е чест да предложат F-16 Block 70 в конкурса на ВВС на България, като част от Програмата за чуждестранни продажби на Правителството на САЩ. Този модел е най-новият и най-модерният серийно произвеждан изтребител. F-16 Block 70 представлява най-добрата комбинация от оперативни способности, авангардна авионика и най-нисък разход за целия цикъл на експлоатация, в т.ч. и за разходите за цялостната програма за българските Военновъздушни сили. Ние сме убедени, че точно този изтребител ще укрепи стратегическото партньорство на България с НАТО и САЩ. F-16 Block 70 е цялостно взаимосвързан с оперативните изискваният на НАТО и представлява гръбнакът на военновъздушния парк на НАТО“, посочи Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на програмата на F-16” на Lockheed Martin.

Ерик Рубин заяви по време на събитието, че Съединените щати са поели ангажимента да подкрепят своите международни партньори чрез модернизация на въоръжените сили, в т.ч. и тук в България. „Закупуването от страната ви на нови изтребители F-16  ще подкрепи не само сигурността на България, но и регионалната и колективната сигурност на съюзниците в НАТО“, посочи посланикът на САЩ у нас.

Lockheed Martin е световноизвестна компания от САЩ, която е лидер в областите на сигурността, авиацията и космонавтиката. „Затова и правителството на САЩ силно подкрепя участието на корпорацията в конкурса по избор на нов многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият F-16 Block 70 е най-подходящият изтребител за Военновъздушните сили на България, защото се е доказал в бойна обстановка. Машината предлага непосредствена оперативна съвместимост с редица съюзници от НАТО – в т.ч. и съседните на България държави Гърция, Румъния и Турция, както и с Хърватия, Полша и Словакия.

Придобиването на F 16 ще подобри значително способностите на България в отбранителното сътрудничество, както и в ангажиментите на страната  и ученията, в които страната участва със САЩ, други съюзници в НАТО и партньори“, посочи още посланик Рубин.

С около 700 самолета F-16 на въоръжение във военновъздушните сили на НАТО в Европа, самолетът е водещ пример за изтребител и е стожер на отбраната, както на национално ниво, така и в рамките на НАТО и Европа.

„Наскоро придобит от Бахрейн и Словакия, изтребителят представлява отличен микс от оперативни възможности, включва серия от подобрени системи за управление, които са близки до тези на изтребителя от пето поколение F-35 и има проверени ниски разходи за цялостния период на експлоатация, както и на разходите за поддръжка, персонал и логистика. F-16 Block 70 ще постави България на водещо място в Европа със своята военновъздушна мощ и способности, като така ще укрепи стратегическото партньорство на страната ви с НАТО и САЩ и ще осигури изключителна оперативна съвместимост с мнозинство от страните в региона, които също използват F-16“, посочи предимствата на самолета още Робинсън.
Коментари: 0