Полша отмени недемократичните промени за Върховния съд

Някои пенсионирали се съдии могат отново да се върнат на работа

Полша отмени недемократичните промени за Върховния съд
Полската управляваща партия „Право и справедливост“ бързо отмени промените, касаещи Върховния съд, приети през юли тази година. Причината е, че ЕС осъди реформата като недемократична, пише Reuters.

Още през октомври Европейският съд нареди на Полша да замрази съдебните изменения, които щяха да принудят редица съдии да се пенсионират. Така „Право и справедливост“ щеше да може да назначи свои избраници на техните постове. Това беше поредната стъпка на Варшава, за която от Брюксел алармираха, че отслабва върховенството на закона.

„Изпълняваме ангажиментите си“, заяви полският правосъден министър Збигнев Жобро и добави: „В същото време продължаваме напред с нашите промени на съдебната система“.

Над една трета от полските върховни съдии щяха да бъдат принудени да се пенсионират заради намалената пенсионна възраст по новия закон от 70 на 65 години. Досега над 20 съдии бяха принудени да се оттеглят, но с днешното отменяне на съдебните промени те могат да се върнат на работа.

Въпреки критиките, които търпи от ЕС за недемократично управление, „Право и справедливост“ получава широка обществена подкрепа. Основната причина е силният икономически ръст на страната, големите социални разходи и националистка риторика.
Коментари: 0