Правителството очаква 16% спад на износа и само 6% безработица през 2020 г.

Прогнозата е от мярката „60/40“ да се възползват 75% от заетите в засегнатите от кризата сектори въпреки критиките на бизнеса

Правителството очаква 16% спад на износа и само 6% безработица през 2020 г.

Снимка: МС

980 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безпрецедентните мерки за ограничаване на движението, приети от всички страни, ще се отразят съществено на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на реалния износ на услуги с 25.7% през 2020 г. спрямо 2019 г. Ограниченото търсене в основните ни търговски партньори и удължените срокове за доставка ще засегнат и износа на стоки, който се очаква да спадне с 13.3%. Общо износът на стоки и услуги ще намалее с 16.3% през 2020 г. при растеж от 1.9% през 2019 г.

Това е записано в мотивите към законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 г., внесен в Народното събрание от правителството днес. Той ще бъде внесен за разглеждане от Бюджетната комисия утре, а председателят на парламента Цвета Караянчева вече свика извънредно заседание в четвъртък (2 април), на което ще се разгледа на първо четене предложението за актуализация на бюджета.

Припомняме, че през 2009 г. – най-тежката за българската икономика по време на финансовата криза, общия износ намаля с 11.7%, а безработицата скочи от 5 на 10%. Сега правителството е много по-оптимистично спрямо коефициентът на безработица, като очаква той да нарасне само до 6.2% от сегашните около 4%. В мотивите към актуализацията се посочва, че от мярката „60/40“ ще могат да се възползват около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, „а останалите 25% ще се трансформират в безработни“.

Направено е допускане, че от мярката „60/40“ първоначално ще се възползват основно секторите, които понастоящем са преустановили или намалили дейността си в резултат от действието на извънредното положение, като постепенно ще бъдат обхванати и свързаните сектори по веригата на доставки и междуотрасловите връзки.

За 2020 г. правителството очаква външните и вътрешните фактори на инфлация да бъдат силно ограничени. „Спадът в международните цени на нефта, който в настоящия сценарий е над 40%, както и значително по-ниските цени на внос на природен газ, ще предизвикат поевтиняване на енергийните стоки, което по веригата на междуотрасловите връзки ще ограничи допълнително нарастването на производствените и потребителските цени в страната. Вътрешните фактори на инфлация, които само преди месец бяха факт, а именно платежоспособно търсене на домакинствата, благоприятна динамика на пазара на труда, съпроводена от сравнително високо нарастване на заплатите и ниска безработица, няма да оказват натиск за нарастването на цените предвид прогнозирания спад в крайното търсене. За 2020 г. се очаква общото равнище на потребителските цени да остане почти без промяна, т.е. инфлацията да бъде близо до нула процента“, пише в мотивите към актуализацията на бюджета.

Коментари: 0