Още 40 млн. лв. отиват към туризма и транспорта

До края на март служителите ще могат да се възползват от месечни компенсации в размер на 290 лв.

Още 40 млн. лв. отиват към туризма и транспорта

Снимка: МС

Допълнителни 40 млн. лв. от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ отпуска правителството за запазване на заетостта в туризма и транспорта, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Така до края на месец март заетите в секторите ще могат да продължат да се възползват от месечни компенсации в размер на 290 лв.

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Става дума за мярката, която бе обявена от правителството в началото на лятото на 2020 г., а именно за запазване на заетостта на работодатели и самоосигуряващите се лица в секторите „Туризъм“ и „Транспорт“. Заетите в тях могат да получат месечна компенсация от 290 лв., в случай че приходите им са намалели с не по-малко от 20% в сравнение с година по-рано. Тази помощ може да се съчетава и с кандидатстване за средства по мярката „60/40“ и затова на практика за тези сектори съотношението е „80/20“.

Министър-председателят отбеляза, че по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица и са запазени над 26 000 работни места.

Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите", подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки. „Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки“, категоричен бе Борисов.

По време на заседанието на правителството министър Сачева информира също, че по мярката „60/40“ вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева.

Коментари: 0