Правителството ще налее 500 млн. лв. в ДКК за ремонт на язовири

Не е ясно защо е избрана точно Държавната консолидационна компания и откъде ще дойдат толкова много пари

Правителството ще налее 500 млн. лв. в ДКК за ремонт на язовири
1956 ~ 2 мин. четене
Министерският съвет гласува увеличение на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) с 500 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост. Няма да се ремонтират само съоръженията, които са отдадени на концесия и в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера.

На заседанието днес бе одобрен и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция.

В съобщението към решението обаче не се посочват мотивите да се ремонтират язовири през „Държавна консолидационна компания”. Държавното дружество бе създадено по време на първия кабинет на Бойко Борисов от финансовия министър Симеон Дянков. Компанията се използваше от правителството като инструмент за отклоняване на приходите от приватизация, които трябваше да отиват в Сребърния фонд, но в годините на кризата държавата имаше нужда от тези пари.

Впоследствие правителствата започнаха да апортират различни държавни дружества и техните активи в ДКК, превръщайки дружеството в огромен холдинг. За да управлява тези дружества ДКК дори трябва да взима заеми, които се отпускат от Българската банка за развитие.

Също така, в мотивите към днешното решение не се посочва защо правителството не вдигне капитала на създаденото преди месец специализирано дружество - Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което има единствената задача да управлява държавните и общински язовири в цялата страна.

Друг неясен момент около решението на правителството е откъде ще дойдат толкова много пари, които не са предвидени като разход в Закона за държавния бюджет за 2018 г. Най-вероятно парите ще дойдат от излишъка в бюджета, който към края на юни е 1.74 млрд. лв.
Подкрепи Economic.bg