Кабинетът в оставка отпусна 240 млн. лв. за запазване на заетостта

Мярката „60/40“ се удължава до края на юни

Кабинетът в оставка отпусна 240 млн. лв. за запазване на заетостта

Снимка: МС

656 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството в оставка одобри допълнителни 240 млн. лв., с които да продължи действието на петте мерки в подкрепа на заетостта, които бяха наложени в отговор ограничителни мерки срещу коронавируса. Премиерът Бойко Борисов изтъкна на днешното заседание на Министерския съвет, че с това средствата за изпълнението им са подсигурени и оправдания за липса на финансиране са неоснователни.

Стъпката идва, след като още миналата седмица финансовият министър в оставка Кирил Ананиев oбяви намерението на кабинета със свое постановление да нacoчeни 240 млн. лв. „зa пoдĸpeпa нa ceмeйcтвaтa и бизнeca“. Тогава обаче той не yтoчни зa ĸaĸвo тoчнo щe бъдaт пoxapчeни парите. 

Днес правителството хвърли повече яснота върху това как ще бъдат изхарчени средствата. С почти половината – със 117 млн. лв., ще бъде финансирана мярката „60/40“, докато останалите средства ще се разпределят по другите четири инструмента.

„60/40“ ще бъде продължена до края на юни. До момента по нея са изплатени 1.158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, според официалната информация. 

До края на юни се осигурява и мярката „Запази ме“, която е за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Правителството отпуска по нея средства в размер на 25 млн. лв., след като досега я е финансирало с 62.5 млн. лв. По нея са компенсирани 51 653 работници.

Към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодателите да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, изплащайки им минимална работна заплата, се отпускат общо нови 50 млн. лева. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места, като с допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ ще продължи да функционира с осигурени нови 23 млн. лв. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73.9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. пък са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която действа до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48.2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се, информират от МС.

Коментари: 0