Хронология на поевтиняването: Една година от рекордните $20 000 за bitcoin

Най-популярната криптовалута регистрира своя рекорд точно на днешния ден

Хронология на поевтиняването: Една година от рекордните $20 000 за bitcoin
Датата е 17 декември 2017 г. Търговията с криптовалути кипи, а най-популярната от тях bitcoin достига рекордната си цена от 20 000 долара. Точно година по-късно, също на 17 декември, валутата отново е често в медийните заглавия, но този път с негативна нотка – за нейното обезценяване. 

Борсите на днешния 17 декември отвориха при цена за един bitcoin от 3 192 долара. На годишна база това е спад от над 80% спрямо рекордната сума, достигната точно преди 12 месеца. 

Слаломът на bitcoin по пътя надолу започна точно покрай Коледните празници. След като удари рекорда си, валутата започна да поевтинява и влезе в новата 2018 г. с цена за брой от 13 880 долара. От 1 януари досега дигиталните пари са поевтинели с над 75%. Нещо повече, bitcoin е на път да сложи край на тригодишната си печеливша линия. 

Повече от месец вече валутата дълбае, ли дълбае надолу. Картинката бе коренно различна през четвъртото тримесечие на миналата година, когато всички погледи бяха вперени в задаващите се тогава фючърси. В началото на ноември 2017 г. bitcoin все още се търгуваше около 6 000 долара, а в последвалите седмици цената му изригна. „Страхът от изчерпване“ допълнително стимулира инвеститорите да се снабдят с bitcoin и това доведе до още по-голямо поскъпване. 

По онова време се чуваха гръмки прогнози, че 20-те хиляди са само началото за криптовалутата и че през предстоящите тогава 12 месеца тя ще достигне до космическите 50 000 долара за брой. Е, това не само не се случи, а напротив – bitcoin се срина главоломно. 

Към момента един брой може да се купи малко под 3 900 долара, сочи справка на Economic.bg в CoinDesk.


Коментари: 0