Предложението на ГЕРБ за 9% ДДС мина на първо четене в парламента

В залата отсъстваха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

Предложението на ГЕРБ за 9% ДДС мина на първо четене в парламента

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3518 ~ 2 мин. четене

В отсъствието на ключови фигури от ГЕРБ, от които зависи фискалната политика на страната – финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатите одобриха на първо четене свалянето на ДДС за ресторантите, кетъринга и доставката на книги до 9%. Промените в Закона за ДДС, предложени от депутати от ГЕРБ след обещанието на премиера Бойко Борисов към ресторантьорите, бяха приети със 107 гласа „за", един „против“, а 68 се въздържаха.

Народните представители приеха и предложението за държавно финансиране на ваучери за почивка, които ще се раздават на служителите „на първа линия“, които участват в борбата с Covid-19. Условието обаче е те да почиват само на държавните бази.

Днес бяха обсъдени общо шест законопроекта за промени в Закона за ДДС, но останалите 5 бяха отхвърлени.

Йордан Цонев от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че единната ставка на ДДС е архаична и трябва да се промени. В законопроекта на Движението беше записано, че ставката за детски храни и лекарствата се намалява на 9%. То обаче беше отхвърлено от управляващото мнозинство. Цонев предупреди, че промяната на данъчната система трябва да се прави внимателно и след анализ, защото в бюджета може да бъде създадена огромна дупка, която да не може да бъде запълнена дори с повишаването на други данъци.

БСП предложиха намаление на ДДС за храните, лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и за медицинските изделия. „Ние предлагаме и намаляване на ДДС за лекарства. Тук примерите от другите страни са фрапантни: във Франция ДДС за лекарства е 2.1%, в Гърция е 6%, в Швеция е 0%. Може би се чудите как стоят нещата в другите бивши соцстрани. В Чехия ДДС за лекарства е 10%, в Унгария, които имат най-висок общ ДДС - 27%, имат 5% ДДС за лекарства. Ние, от БСП, предлагаме България да не е единствената страна в Европейския съюз, която да няма по-нисък ДДС от този за алкохол, облекло и други услуги”, каза Гечев. Но предложението беше отхвърлено.

От левицата многократно изтъкнаха липсата Владислав Горанов, който беше на обиколка с премиера Бойко Борисов в Перник, и на Менда Стоянова. В тяхно отсъствие най-яростно законопроектът на ГЕТБ беше защитаван от актьора Евгени Будинов.

Подкрепи Economic.bg