Технологичният гигант IBM съкращава работни места заради кризата

Не е ясно точно колко служители ще бъдат освободени, но вероятно ще са хиляди

Технологичният гигант IBM съкращава работни места заради кризата
680 ~ 1 мин. четене

Технологичният гигант International Business Machines Corp. (IBM) съкращава неопределен брой работни места при първото значително намаляване на работната сила под ръководството на новия главен изпълнителен директор Арвинд Кришна, който се опитва да съживи растежа на компанията.

Информацията за съкращенията излезе днес, но не става ясно с колко точно служители ще се раздели дружеството и къде. Според Bloomberg съкращенията ще са в поне пет щата в САЩ. Според източник, запознат с плановете, това ще засегне няколко хиляди души. IBM е имала около 352 600 служители към края на миналата година, според регулаторната документация през януари.

„Работата на IBM на силно конкурентен пазар изисква гъвкавост за непрекъснато преминаване към умения с висока стойност и нашите решения за работната сила се вземат в дългосрочен интерес на нашия бизнес“, обясни говорител на компанията.

Анализатори коментират, че съкращенията имат за цел да направят компанията по-гъвкава, но те идват на фона на голямо икономическо забавяне, предизвикано от коронавирусната пандемия, което накара много от клиентите ѝ да се въздържат от големи софтуерни сделки.

Подкрепи Economic.bg