Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Заместниците му също ще напуснат постовете си другата седмица

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов подава оставка днес, това заяви той в сутрешния блок на bTV. По думите му заместниците му също ще напуснат постовете си в понеделник. „Казвам го ясно – днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо“, каза Лалов.

Днес съдии от Софийския районен съд излизат на масов протест пред сградата на Висшия съдебен в защита на гарантираната им от Конституцията независимост. Според Лалов служителите са поставени в „неравнопоставеното положение”, въпреки че са „свръхнатоварени”, а непрестанните проверки в съда „се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта“ му. По думите му един съдия води по 1000 дела на година, а нормата за натовареност е 300.

Учуден съм, че ВСС се обедини сега, когато поискахме актуализиране на заплатите на администрацията на съда. Тя работи многократно, в пъти повече от другите администрациите на всички други звена в съдебната система, каза Лалов.

Той посочи според приетия класификатор СРС попада в една група със съдилища с над 50 съдии, а в София те са 180. „Хората в СРС не издържат и напускат. По думите му във Върховния касационен съд секретарите работят по 2-3 часа месечно и вземат 80 лв. повече, а с новия класификатор ВКС беше поставен в различна група от СРС – отново с по-високи заплати.

Ето я реакцията, ние не можем да продължим така. Сега се обединиха и са готови да ни слушат. Впрочем, всичко, за което критикуват сега, го знаят от години, коментира още Лалов.

По повод критиките за незаетите бройки той посочи, че текучеството е огромно – 325 души за четири години. Лалов потвърди, че има известно намаление на делата, които разглеждат съдиите в СРС, но описа ситуацията така: „от реанимация районните съдии са преместени в отделение. Ние сме болни, претоварени“. Лалов каза още, че допълнителните бройки съдии са отпуснати „от кумова срама“ след негов гневен имейл, че се отпускат бройки за сервитьорки и бармани за бази на прокуратурата на морето.

Според председателя на СРС всичко, за което ВСС го критикува, е ясно от години, но критиките са отправени едва сега, когато съдиите са решили да протестират. По думите му досега е получавал похвали от лицата, които днес го атакуват. „Когато поискахме нещо, някой ще ми размаха пръст и ще ми каже да мълча“, заяви Лалов.

Той цитира и съобщение от представляващия ВСС Димитър Узунов, в което му пише: „Методи, не изкарвай хората на улицата, не вземаш ти решенията, така мисля“. Лалов беше категоричен, че не кара хората да протестират, а те сами не издържат на ситуацията.

Коментари: 0