Представители на заведенията спретнаха парти пред МС в знак на протест

Те настояват за отваряне на 1 февруари, а не месец по-късно, както определи здравния министър в своя заповед от вчера

Представители на заведенията спретнаха парти пред МС в знак на протест 6 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

Работещи и собственици на заведения излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за отваряне на обектите им още на 1 февруари, а не месец по-късно, както вчера министъра на здравеопазването разпореди в своя заповед. Ресторантьорите организираха протест с много музика, песни и танци. Дори беше изграден и DJ пулт.

Организаторите на протеста са Сдружението на заведенията в България (СБЗ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Те го определиха като мирен и категорично се обявиха против присъствието на политици на него. Протестиращите обаче се обърнаха с лице към сградата на Министерския съвет и скандираха „Елате“ към правителството, което днес провежда редовното си заседание.

„В това, което се случва, няма логика. Хората на Запад направиха пълен локдаун, но получиха пари. Ние не сме получили една стотинка. Имахме персонал от 50 човека, в момента само трима работят при нас. Всички други ги освободихме“, заяви собственик на заведение в София, който участва в днешното събитие.

Освен с искане за отваряне от първия ден на февруари, заетите в ресторантьорския бизнес настояват и за незабавно изплащане на обещаните им от държавата обезщетения.

Не сме получили една стотинка. Получихме писмо, в което се казва, че искат да докажем, че съществуваме. А когато плащаме данъци и осигуровки, кой проверява дали съществуваме? Да дойде Сачева и да каже: „Сгреших, хората не получиха пари“. А не да ми се хвали, че за две седмици става одобрението и изплащането на парите“, казва Александър Емилов, мениджър на една от столичните дискотеки.

Заведенията отново поискаха оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов, като припомниха, че вчера той се е договорил за дата за отваряне на ресторантите с представителите на хотелиерите в България. Те обаче не са спирали да работят, както и заведенията на тяхна територия.

Припомняме, че от 27 ноември всички ресторанти, нощни барове, пиано барове, питейни заведения и дискотеки са затворени със заповед на здравния министър. Малко преди Коледа ресторантите в хотелите бяха отворени и от тогава могат да работят до 22.30 ч. Преди Нова година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в която членуват основно работещите хотели и ресторанти, излизаше с остри позиции срещу правителството, настоявайки да работят след полунощ на Нова година и да им се поемат абсолютно всички разходи - за заплати на служителите и за комунални услуги, както и 30% от оборота.

Вчера правителството обеща на БХРА да се забърза с изплащането поне на обещаните компенсации. Те бяха единствената присъстваща организация при разговорите със здравния министър. След срещата заявиха, че нямат претенции за датата на отваряне на заведенията.

Тази сутрин Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, заяви в интервю по Nova, че едностранчивата среща на БХРА със здравния министър от вчера и последващото изявление на членове на организацията като "опит за манипулация на общественото мнение". "Трима колеги, сбутани пред входа на Министерството на здравеопазването, употребени очевидно, да обясняват как са постигнали споразумение с министъра. Те не изразяват позицията на целия бранш. Това е абсолютна сценка, която ще трае, както всяко подобно бутафорно мероприятие, доста кратко", каза тя.

На протеста присъстваха и представители на детски центрове в страната, които също не работят.  

По-рано днес в ефира на "Нова телевизия" министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че не разбира защо е организиран този протест и заяви готовност да разговаря с всеки, с когото това е възможно. Междувременно министър-председателя Бойко Борисов каза по време на днешното правителствено заседание, че разбира затрудненията на всички браншове.

Разбираме затрудненията на различните браншове, но трябва да бъдем много внимателни в решенията си. Не бива да допускаме нов скок на заразените. Само досега през мерки на социалното и икономическото министерство сме подкрепили бизнеса с близо 2 млрд. лв.", каза Борисов.

Коментари: 0