Предстоят промени в правилата за работа от вкъщи

Следват дискусии с работодатели и синдикати, обясни министър Сачева

Предстоят промени в правилата за работа от вкъщи

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука при работа в домашна среда, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА.

По думите на Сачева синдикати и работодатели настояват за очертаването на ясни правила при работа от вкъщи, след като въпроси като „ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не?“ върлуват в общественото пространство.

Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, както и въвеждане на правото на откъсване от работната среда. А междувременно европарламентът вече призна правото на откъсване на трудещите след края на работния ден - изключвайки телефоните си и заглушавайки комуникационните канали - и призова за последващи действия.

Наблюденията на министерството показват, че има слабо нарастване на работните места в дистанционна форма. В различните региони и икономически дейности гъвкавата заетост е между 5% и 10%  - най-вече в ИТ сектора, дребното производство, търговията, в областта на услугите - счетоводни, консултантски, обучителни, каза министър Сачева.

Нормативните промени около регламентирането на здравословните и безопасни условия на труд ще бъдат направени след дискусия с работодатели и синдикати.

Правилата за прилагане на работата от разстояние трябва да гарантират както производителността, така и добавената стойност на труда, поясни Сачева. По отношение на техническото оборудване и поддръжка на работното място има предложения комуналните услуги да бъдат за сметка на служителя, а техническото оборудване като компютри, скенери, принтери да се осигурят от работодателите.

Коментари: 0